A fermentálásról

 

                       TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!          


 

A fermentál zöldségek fogyasztása évezredes múltra tekint vissza, ami egyáltalán nem véletlen, mert számos kiváló élettani hatással rendelkeznek. És finomak is!

Ezek közül a kiemelkedik az emésztésre és a bélflórára gyakorolt jótékony hatás.

A fermentáció baktériumokkal való erjesztést jelent. Az erjesztő hatású baktériumok a zöldségekben levő keményítőt és rostokat alakítják át. Ekkor csökken a zöldség szénhidráttartalma, és nő az emészthetősége.

Közismert nyári fermentált étel a kovászos uborka, télen pedig a savanyú káposzta, de más zöldségeket is lehet fermentálni.

Nagyon jól lehet fermentálni a jégretket, a piros retket, a sárgarépát és a zellert is.

A fermentáció három lépcsős folyamata során a zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, és a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és más hasznos anyagok a szervezet számára sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak.

A fermentált zöldségek nagyon jó kiváltói a boltban kapható savanyúságoknak, amiket hőkezeltek, tartósítószer van bennük, valamint állomány- és ízjavítókat, cukrot stb. tartalmaznak.

Fermentál zöldségeket bármelyik évszakban készíthetünk.

Vegyünk egy 3 literes befőttesüveget. Vágjuk karikákra a jégretket, centis kockákra a megpucolt sárgarépát, tegyünk hozzá néhány gerezd fokhagymát, két fél pucolt hagymát, sót, kb. félhüvelyknyi gyömbért felkarikázva, majd annyit készítsünk ebből, amíg az üveg 80%-át meg nem töltjük velük. Ezután vízzel fel kell önteni (egész bors még mehet bele) úgy, hogy a víz ellepje és az edény 90%-ig tele legyen. Ezután légmentesen le kell zárni és hűvös, sötét helyre kell elhelyezni. Egy hét múltán a folyadék zavaros lesz, ez jelzi számunkra, hogy a fermentáció befejeződött, el lehet kezdeni fogyasztani a benne lévő zöldségeket.

A fermentált zöldségek leve is nagyon értékes, azt naponta lehet iszogatni, ahogy fogy az üveg tartalma.

 

Tapasztalataink szerint az életmódváltás közösen tartós eredményeket hoz.

Ha visszaszereznéd az ideális tested, de nem tudod hol kezdd, akkor itt a lehetőség:

Jelentkezz egy ingyenes, kötelezettségmentes konzultációra itt!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket