Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
A karácsony fűszerei
TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!
A kisgyermekkorunktól velünk élő, feledhetetlen karácsonyi érzéshez jelentős mértékben járulnak hozzá az ünnepi ételek-italok, sütemények készítésekor felhasznált fűszerek illata, íze.
Ilyen, karácsonykor gyakran használt fűszer a csillagánizs, a fahéj és a gyömbér, illetve a szegfűszeg, a szerecsendió és a vanília.
Vegyük sorra őket!
Tartalomjegyzék
CSILLAGÁNIZS
Ez egy Dél-Kínából származó fűszer.
Ez a fűszer jellegzetes íze és illata miatt használható süteményekben, gyümölcslevesekben, kompótokban, édes borokban, forró italokban és persze teák készítésére is.
A csillagánizs köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot, valamint segíti az emésztést és vízhajtó tulajdonsága is van.
FAHÉJ
Talán a fahéj juttatja leginkább a karácsonyt az eszünkbe, de nem csak az év végi ünnepek alatt érdemes használni ezt a fűszert.
Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számított már ősidők óta. A középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás kezelésére is ajánlották ezt a fűszert.
Ma már sokat hallani a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásáról is. Ha tehát magas gyorsan felszívódó keményítő- vagy cukortartalmú ételbe fahéjat teszünk, ezzel „ellensúlyozhatjuk” azokat a hatásokat, amiket a cukros étel okoz nekünk.
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködést is serkenti, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt.
Őrölt fahéjat teszünk bele a mézeskalácsba, almás lepénybe, de kerül rétes-töltelékbe, zsírban sült fánkra. Fahéjat tehetünk rizsételekhez, tejes ételekhez. Egészben kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és más forró italok készítéséhez használatos.
Kis mennyiségben természetes ízfokozóként is használható.
GYÖMBÉR
A gyömbér jellemzően Kínából vagy Indiából érkezhet el hozzánk. Az íze jellegzetesen csípős, amin túl enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.
Ez a fűszer gyakran kerül süteményekbe, de kerülhet krémlevesbe, illetve gyakran készítünk belőle teát is.
A gyömbér remekül felmelegít, csökkentheti a gyulladást és javítja az emésztést is.
SZEGFŰSZEG
A szegfűszeg őshazája Indonézia, innen terjedt el a világon. Ma főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik ezt a fűszert.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a benne található sokféle illóolaj adja, amit a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználnak.
A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.
Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és sütemények ízesítésére használják. Fahéjjal kombinálva főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italokat ízesítenek vele.
A szegfűszeg savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad a savanyúságnak.
Régen a szegfűszeget fogfájásra alkalmazták, mert ez a fűszer enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.
SZERECSENDIÓ
Ez a fűszer is Ázsiából terjedt el a világon. A neve is arról árulkodik, hogy ezt a fűszert arab kereskedők hozták el először Európába.
A szerecsendió kellemesen aromás, erős fűszer, ezért érdemes óvatosan használni. Javítja az emésztést, jótékonyan hat étvágytalanság ellen, de a reumás fájdalmakat is enyhítheti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, jótékony hatása van a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre.
Ez a fűszer remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. Szárnyasból készült fogások, darált húsos ételek, kolbászok fűszerezésére is használják.
A szerecsendiót használhatjuk mézes süteményekhez is, de vigyázzunk vele, mert sok belőle csípőssé teheti a süteményt.
VANÍLIA
Az édesszájúak első számú kedvence a vanília. Az íze, zamata az édesgyökérére emlékeztet, és a lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromája a Bourbon vaníliának van.
A vaníliával Európából először a spanyol hódítók találkoztak Közép-Amerikában. A szó is spanyol eredetű: a spanyol „vaina” (tok, hüvely) kicsinyítőképzős változata. A „vanília” szó eredeti jelentése tehát egyszerűen tokocska, hüvelyecske.
A vanília jól ismert módon felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére.
Az étellel együtt főzhető, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.
A vaníliát régóta afrodiziákumnak, vágyfokozónak tartják, ami fokozza az étvágyat, javítja az emésztést, de segít stressz esetén is: csökkenti a vérnyomást, segíti az alvást is.
Karácsonyi kínálatunk
A többi – már nem kifejezetten karácsonyi fűszerről is – tájékozódhatsz a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemből, ami a Testszerviz Tudástár könyvsorozatának része.
Ajándékozd meg szeretteidet a méltán népszerű „Élet írta szakácskönyvvel” vagy más, kipróbált tudást tartalmazó Kulcs könyvünkkel!
Könyveink csomagban nagy kedvezménnyel rendelhetők meg!
A Vitalissimo webáruházban még kaphatók a karácsonyi sütéshez is használható gluténmentes lisztkeverékek, amik érthető okokból gyorsan fogynak.
Böngéssz kedvedre webáruházunk kínálatából és szerezz be minden szükségeset az egészségtámogató, kiemelt termékeink közül:
TESTSZERVIZ SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK
HOZD MAGAD FORMÁBA KARÁCSONYIG!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!