A karácsony fűszerei

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!

A kisgyermekkorunktól velünk élő, feledhetetlen karácsonyi érzéshez jelentős mértékben járulnak hozzá az ünnepi ételek-italok, sütemények készítésekor felhasznált fűszerek illata, íze.

Ilyen, karácsonykor gyakran használt fűszer a csillagánizs, a fahéj és a gyömbér, illetve a szegfűszeg, a szerecsendió és a vanília.

Vegyük sorra őket!

CSILLAGÁNIZS

Ez egy Dél-Kínából származó fűszer.

Ez a fűszer jellegzetes íze és illata miatt használható süteményekben, gyümölcslevesekben, kompótokban, édes borokban, forró italokban és persze teák készítésére is.

A csillagánizs köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot, valamint segíti az emésztést és vízhajtó tulajdonsága is van.

FAHÉJ

Talán a fahéj juttatja leginkább a karácsonyt az eszünkbe, de nem csak az év végi ünnepek alatt érdemes használni ezt a fűszert.

Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számított már ősidők óta. A középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás kezelésére is ajánlották ezt a fűszert.

Ma már sokat hallani a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásáról is. Ha tehát magas gyorsan felszívódó keményítő- vagy cukortartalmú ételbe fahéjat teszünk, ezzel „ellensúlyozhatjuk” azokat a hatásokat, amiket a cukros étel okoz nekünk.

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködést is serkenti, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt.

Őrölt fahéjat teszünk bele a mézeskalácsba, almás lepénybe, de kerül rétes-töltelékbe, zsírban sült fánkra. Fahéjat tehetünk rizsételekhez, tejes ételekhez. Egészben kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és más forró italok készítéséhez használatos.

Kis mennyiségben természetes ízfokozóként is használható.

GYÖMBÉR

gyömbér jellemzően Kínából vagy Indiából érkezhet el hozzánk. Az íze jellegzetesen csípős, amin túl enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.

Ez a fűszer gyakran kerül süteményekbe, de kerülhet krémlevesbe, illetve gyakran készítünk belőle teát is.

A gyömbér remekül felmelegít, csökkentheti a gyulladást és javítja az emésztést is.

SZEGFŰSZEG

szegfűszeg őshazája Indonézia, innen terjedt el a világon. Ma főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik ezt a fűszert.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a benne található sokféle illóolaj adja, amit a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználnak.

A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.

Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és sütemények ízesítésére használják. Fahéjjal kombinálva főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italokat ízesítenek vele.

A szegfűszeg savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad a savanyúságnak.

Régen a szegfűszeget fogfájásra alkalmazták, mert ez a fűszer enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.

SZERECSENDIÓ

Ez a fűszer is Ázsiából terjedt el a világon. A neve is arról árulkodik, hogy ezt a fűszert arab kereskedők hozták el először Európába.

A szerecsendió kellemesen aromás, erős fűszer, ezért érdemes óvatosan használni. Javítja az emésztést, jótékonyan hat étvágytalanság ellen, de a reumás fájdalmakat is enyhítheti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, jótékony hatása van a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre.

Ez a fűszer remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. Szárnyasból készült fogások, darált húsos ételek, kolbászok fűszerezésére is használják.

A szerecsendiót használhatjuk mézes süteményekhez is, de vigyázzunk vele, mert sok belőle csípőssé teheti a süteményt.

VANÍLIA

Az édesszájúak első számú kedvence a vanília. Az íze, zamata az édesgyökérére emlékeztet, és a lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromája a Bourbon vaníliának van.

A vaníliával Európából először a spanyol hódítók találkoztak Közép-Amerikában. A szó is spanyol eredetű: a spanyol „vaina” (tok, hüvely) kicsinyítőképzős változata. A „vanília” szó eredeti jelentése tehát egyszerűen tokocska, hüvelyecske.

A vanília jól ismert módon felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére.

Az étellel együtt főzhető, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.

A vaníliát régóta afrodiziákumnak, vágyfokozónak tartják, ami fokozza az étvágyat, javítja az emésztést, de segít stressz esetén is: csökkenti a vérnyomást, segíti az alvást is.

Karácsonyi kínálatunk

A többi – már nem kifejezetten karácsonyi fűszerről is – tájékozódhatsz a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemből, ami a Testszerviz Tudástár könyvsorozatának része.

Ajándékozd meg szeretteidet a méltán népszerű „Élet írta szakácskönyvvel” vagy más, kipróbált tudást tartalmazó Kulcs könyvünkkel!

Könyveink csomagban nagy kedvezménnyel rendelhetők meg!

 

Vitalissimo webáruházban még kaphatók a karácsonyi sütéshez is használható gluténmentes lisztkeverékek, amik érthető okokból gyorsan fogynak.

Böngéssz kedvedre webáruházunk kínálatából és szerezz be minden szükségeset az egészségtámogató, kiemelt termékeink közül:

TESTSZERVIZ SAJÁTMÁRKÁS TERMÉKEK

SWEDISH NUTRA TERMÉKCSALÁD

HOZD MAGAD FORMÁBA KARÁCSONYIG!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket