2. TUDTAD-E? IX. SOROZAT

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A nyálunk nem csak víz. A nyálnak egyik fontos feladata a szájüreg nedvesen tartása. Ha a szánk kiszárad, és már nem termelődik elég nyál, akkor már sürgősen vizet kell innunk. (A vízivással természetesen nem kell megvárni, míg ez bekövetkezik.)

A szájüregben összegyűlő nyálat 3 pár nyálmirigy: a fültőmirigy, az állkapocs alatti mirigy és a nyelv alatti mirigy, valamint a szájüreg nyálkahártyájában található számtalan kis nyálmirigy termeli.

A napközben csaknem folyamatos termelődő nyál állandóan „öblíti” a szájüreget, és kimossa, illetve felhígítja annak mikroorganizmus-tartalmát. A nyálban levő különféle vegyületeknek fertőtlenítő hatása is van, valamint a nyálban lévő kalciumot kötő fehérjék a fogakon védőbevonatot képeznek.

A nyálban lévő amiláz enzim elkezdi a táplálékban lévő keményítők bontását. A nyelv kis nyálmirigyei még zsírbontó enzimet is termelnek, aminek szerepe van az ízérzékelésben.

Legyél felelős a saját testedért!

HASZNÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

Kulcs a Testhez - Testszerviz könyv

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A KULCS A TESTHEZ KÖNYVRŐL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás