Egy kis szakácskönyv történelem

A szakácskönyvek mindig is rendkívül népszerűek voltak, hiszen az ember alapvető gasztronómiai igényét elégítik ki: a céljuk ízletes és változatos ételek receptjeinek az összegyűjtése és közreadása.

A Wikipédia szerint az első szakácskönyvek a legrégebbi kultúrákban sem voltak ismeretlenek. Kínában már 3000 évvel ezelőtt kiadták a „Sárga könyv” nevű receptkönyvet.

Európában az első ismert középkori szakácskönyv északkelet Spanyolországban terjedt el még kéziratos formában. Az első nyomtatott európai receptgyűjteményt, a Platina néven író olasz humanista, Bartolomeo Sacchi latin nyelvű munkáját 1475-ben, amit Rómában adtak ki.

Az első ismert magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv csak mintegy 200 évvel később, a 17. század végén jelent meg. A „Szakáts mesterségnek könyvetskéje” (Szakácsmesterségnek könyvecskéje) című művet Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász adta ki Kolozsvárott 1695-ben, majd 1698-ban.

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy új táplálkozási irányzat elterjedne anélkül, hogy ne adna ki saját szakácskönyvet.

Ez a Testszerviznél sem történt másként. Nem volt véletlen, hogy a 3 hónapos Testszerviz programon résztvevő ügyfeleink is egyre többször lepték meg a konzultánsainkat egy-egy nagyszerű recepttel.

Ezekből a receptekből már az első év végére kiadásra érdemes mennyiség gyűlt össze.

Így született meg Az élet írta szakácskönyv, ami nem véletlenül viseli az „alakformáló szakácskönyv” elnevezést.

Ez a könyv azoknak szól, akik egészségesen és bőségesen szeretnének táplálkozni, nem lemondásokkal teli táplálkozást akarnak!

Minden, ami az egészséghez kell!

Vitalissimo

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket