Egy rejtett ok a testsúlyproblémák mögött

Egy rejtélyes hormon

Nem tudsz jóllakni? Tudtad, hogy nem akaraterőtől függ, hogy ne edd túl magad! A túlzott testsúlygyarapodás mögött igazából egy olyan hormon alulműködése húzódik meg, ami alig ismert.

Nagyon sokféle hormon, azaz olyan hírvivő anyag áramlik a vérünkben és jut el a sejtjeinkhez, amik befolyásolják, megváltoztatják a szervezet működését.

Vannak olyan hormonjaink, amik befolyásolják az étvágyunkat. Az egyik ilyen hormonnak leptin a neve. Ennek a hormonnak a szerepe a test „éhezési üzemmódjának” a kiváltásában van.

A leptin tehát egy hormon, amit a zsírszöveteink termelnek, és hosszú távon segít fenntartani a normál testsúlyt. A leptin szintje a vérben közvetlenül függ a testzsír mennyiségétől. Éppen ezért okoz éhséget a leptinrezisztencia, ami miatt megtörténhet, hogy valaki többet eszik, még akkor is, ha a szervezete elegendő zsírraktárral rendelkezik.

Mi a leptinrezisztencia?

Ha már hallottál az inzulinrezisztenciáról, amely a 2-es típusú cukorbetegség „előszobája” lehet, akkor könnyebb lesz a leptinrezisztencia megértése. Mindkét esetben arról van szó, hogy a hormon nem fejti ki megfelelő és kívánatos hatását a sejtjeinkre, illetve azokra a központokra, amikre hatni kellene.

Így hiába termelődik leptin hormon, annak megfelelő szintje ellenére elmarad a kívánt hatása.

Leptinrezisztencia esetén az agyunk nem úgy reagál, mint általában a leptinre. Akinek a leptin folyamatosan hat az agyára, nem érez jóllakottságot, emiatt többet eszik annak ellenére, hogy a szervezete elegendő zsírraktárral rendelkezik.

Az energia-egyensúly szabályozója

A leptin segít megelőzni az éhséget, és szabályozni az energia-egyensúlyt, így nem leszünk éhesek, amikor nincs szükségünk plusz energiára, vagyis elfogyasztott kalóriákra.

A vérben lévő leptin mennyisége egyenesen arányos a testünkben levő zsírszövet mennyiségével. Vagyis minél kevesebb a testzsír, annál kevesebb a leptin, és minél több a testzsír, annál több a leptin.

Mivel a leptin mennyisége a vérben egyenesen arányos a zsírszövet mennyiségével, az elhízás magas leptinszintet okoz. Ez arra ösztönözne bennünket, hogy ne együnk többet, de mivel ilyenkor a szervezetünk elveszítheti a hormonnal szembeni érzékenységét, létrejöhet a leptinrezisztencia, amiről az előző bekezdésben volt szó.

Ekkor már hiába magas a leptin, az étvágyunk nem csökken, és túlesszük magunkat. Ez olyan ördögi kört okoz, ami még nagyobb súlytöbblethez vezet.

Ilyenkor már nehéz lehet a kívánatos fogyás elindítása!

A túlevésen és a folytonos éhségérzeten túl a magas leptin szintnek a következménye lehet a zsírmáj, a depresszió és élelmiszer-függőség.

Mit tehetünk leptinrezisztencia esetén?

Ilyenkor sokat tehetünk a javulás érdekében a megfelelő, pihentető alvással.

Ügyeljünk arra, hogy legalább 5 óra teljen el két étkezés között, és ne feküdjünk le tele gyomorral, illetve mozogjunk eleget naponta. A torna, a gyaloglás, de még a fél óra séta is elindíthat bennünket a javulás felé vezető úton.

A következő fontos étrendi lépés, hogy hagyjuk el a cukrot, és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint a kenyeret és a tésztaféléket, és a sok keményítőt tartalmazó köreteket. Ilyen például a krumpli.

Együnk sok leveles salátát, illetve zöldséget a megszokott köretek helyett. Ilyen lehet a brokkoli, a cukkini, a cékla, sárgarépa és így tovább, ha nem főzzük, sütjük őket vajpuhára, és nem készítünk belőlük pürét.

Vitalissimo egészségsegítség

A Testszerviz webáruház sok-sok éve kínálja szuperélelmiszer Fodroskel port és Vidd Magaddal Zöldturmix port.

Ezek a szuperzöldség koncentrátumok nem csak a vércukorszint szabályozást segítik, jót tesznek leptinrezisztencia esetén is.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel port!

Ha egy gyors turmixot szeretnél, amiben minden fontos tápanyag benne van, akkor neked való a Vidd Magaddal Zöldturmix por! A fodroskelen kívül van benne csipkebogyó, sárgarépa, spenót és zöldalma is.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!

Kulcs a zsírégetéshez – egy könyv a testsúlykontroll titkával!

A Kulcs a zsírégetéshez című könyv tartalmaz mindent, ami ahhoz kell, hogy a testsúlyod ne legyen túlsúlyos! Nem egy újabb „csoda fogyókúrát” ismertet, hanem részletesen megismertet azoknak a tényezőknek a kezelésével, amik elősegítik az ideális testsúly elérését.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a zsírégetéshez könyvet egy heti ajándék étrenddel!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket