Energiaitalok - tényleg feldobnak?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Energiaitalok

Az energiaitalok olyan magas cukortartalmú üdítőitalok, amelyeknek energianövelő hatást tulajdonítanak.

Ezek az italok a sok cukor mellett – ami tudjuk jól – gyorsan magasra emeli a vérben levő cukor szintjét, sok koffeint is tartalmaznak.

A koffein itt nem kávébabból kerül bele (itt jegyzem meg, hogy ilyen értelemben a kávé is egyfajta energiaital), hanem a guarana növény magjából, aminek magasabb a koffeintartalma.

A guarana egy örökzöld kúszónövény, amely a dél-amerikai Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztik.

Az energiaitalok gyakran tartalmaznak még taurint és ginszenget is. Ezek az összetevők mind fokozzák a stimuláló hatást.

A taurin egy nem fehérjeépítő aminosav, ami az emberi szervezetben is előfordul. Ez az aminosav a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg.  A taurin legfőbb természetes forrásai a tenger gyümölcsei (kagylók, rákok) és a halak. A taurin segíti az izmokban az alapvető tápanyagok sejtekbe juttatását, hatással van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, az immunrendszerre. A taurin magas szintje az izmokban kedvezően befolyásolja a kalcium és a glükóz izomsejtekbe jutását folyamatos terhelés esetén is, így csökken az izmok károsodásának veszélye.

A túl sok taurin azonban mérgező hatású: hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést, elvonási tüneteket és gyomorfekélyt okozhat.

A ginszeng világszerte ismert immunerősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásáról. A túlzott mértékű ginszengbevitel már álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.

Energiaitalok - tényleg feldobnak?

Egészségügyi kockázatok

Az energiaitalok fogyasztásával könnyen túladagolható a koffein, a túlzott bevitel pedig fokozott szívverést, mellkasi fájdalmat, hasmenést, erős hányingert és hányást, szédülést, valamint nyugtalanságot és ingerlékenységet, sőt pánikrohamot is okozhat.

Mivel a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért a túladagolás akár életveszélyes szívritmuszavart is okozhat fiataloknál, szívbetegeknél és magas vérnyomásban szenvedőknél. Alkohollal együtt fogyasztva az egészségkárosító hatás még inkább növekedhet.

Az energiaitalok rendszeres, hosszú távú fogyasztása sokat árthat a szívnek és az érrendszernek, a fejlődésben lévő gyermeki szervezet számára pedig mindenképpen káros. Egy 25 kilogramm testsúlyú gyermek esetében már egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal jár.
Várandós nők és szoptató édesanyák esetében a túlzott koffeinbevitel károsan hat a magzatra, illetve a csecsemőre.

Részlet a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből.

Bővebb infók a könyvről ITT!

Kulcs a tápanyagokhoz

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket