4. TUDTAD-E? IX. SOROZAT

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Mindenki számára nyilvánvalóak az alapízek: az édes, a sós, a savanyú és a keserű. Az édes ízt a cukor váltja ki, valamint néhány aminosav és az alkohol. (Az aminosavak a fehérjék alkotórészei.) A sós íz természetesen a konyhasóhoz és más ásványi sóhoz kapcsolódik. A savanyú íz a savas oldatok jelenlétét jelzi szájba vett falatban. A keserű íz jelenthet romlott ételt, de mérget is. Ugyanakkor az is igaz, hogy keserű íze van nagyon sok tápanyagban gazdag ételnek is. Ilyen eset fordul elő, amikor a szánkba vett olívaolajnak van egy kis kesernyés utóíze. Minél erősebb ez az íz, annál értékesebb az olívaolaj a benne levő tápanyagok szempontjából. Ezért a keserű vagy kesernyés íz nem feltétlenül kerülendő, hanem sok esetben éppen ezt kellene keresni.

A következő íz már kevésbé ismert, ez az umami íz. Ezt az ízt nagyon kellemesnek, harmonikusnak találjuk. Ez az íz olyan ételeket jelez, amelyek különösen gazdagok fehérjékben.

Tovább érdekesség, hogy az ízek felfedezése nem ért véget, a tudósok tovább folytatják az ilyen kutatásokat.

Legyél felelős a saját testedért!

HASZÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

Kulcs a Testhez - Testszerviz könyv

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A KULCS A TESTHEZ KÖNYVRŐL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás