3. TUDTAD-E? IX. SOROZAT

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A szánkba vett falat ízét a nyelvünkön levő ízlelőbimbók érzékelik. Az ízlelőbimbók oldalán és alján apró vegyi érzékelők, azaz receptorok vannak. Ilyen ízlelőreceptorok nem csak a nyelvünkön, hanem a szájpadlásunk és a torkunk hátsó részén is vannak.

Az ízérzékelő sejteken parányi nyúlványok érzékelik a nyálban oldott anyagokat. A jó ízleléshez tehát fontos, hogy a szánkba került falat vagy a korty alaposan összekeveredjen a nyállal, és abban feloldódjon. Ez azért kell, mert a nyálban levő enzimeknek el kell kezdeni lebontani a szánkba került ételben vagy italban levő anyagokat, és ebben az esetben az ízérzékelés is jobban működik.

Ha az ízlelősejteket ingerli az ízanyag, akkor ezekben a sejtekben ingerület jön létre, amit az idegek továbbítanak az agykérgi ízlelőközpontba. Ez az idegi továbbítás fontos a nyálelválasztás és az étvágy szabályozásában is.

Ezért fontos, hogy az ételek és italok íze a jó emésztés és az étvágy szempontjából.

Legyél felelős a saját testedért!

HASZNÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

Kulcs a Testhez - Testszerviz könyv

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A KULCS A TESTHEZ KÖNYVRŐL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás