Hűsítő segítség a tikkasztó napokra

Ha nem enyhül a forróság

Az idei júliusi hőség igencsak próbára tett mindenkit, és ez az időjárási helyzet nem igazán fog változni az elkövetkező hetekben sem. A HungaroMet cikke szerint a rekordmeleg júliust száraz és ugyancsak forró június előzte meg, és az augusztusi kilátások sem ígérnek jelentősen hűvösebb napokat.

Korábban már foglalkoztunk a nyári hőségben szükséges vízivásról, vagy írtunk a káros UV-sugárzásról is. Még egy dolog hiányzik az alapvető tudnivalók közül: mit együnk, és mit ne együnk a nagy melegben.

Izzasztó ételek és italok?

Képzeld el, hogy egy étterem teraszán ülsz, és szívószálon át élvezed a jeges limonádét, mialatt a konyhában készítik a megrendelt ételedet. Aztán a pincér kihozza a rendelésedet, és te jóízűen elfogyasztod a tányérodon levő finom ételt, megiszod a szokásos kávét, majd hirtelen arra eszmélsz, hogy kipirosodsz, és patakokban csorog rólad az izzadtság.

Miért izzadsz le hirtelen?

Tudnivaló, hogy vannak olyan ételek, italok és fűszerek, amik a szokásosnál nagyobb hőtermelésre késztetik a szervezetet. Ha nyári melegben ilyen ételeket eszünk, italokat iszunk, akkor bizony nem marad el ez a kellemetlen hatás.

Melyek ezek az ételek?

  • A sok finomított szénhidrátot (cukrot, keményítőt) tartalmazó, liszttel készültek, mint például a tésztaköretek, a rizs, burgonya és persze a kenyér, lángos, pizza. Egy ilyen ételtől könnyen kókadtak leszünk, és nehéznek érezzük a hasunkat a nyári nagy melegben, és még izzadunk is tőle.
  • A magas zsírtartalmú, növényi olajjal készült szószok, főleg azok, amiket az élelmiszeripar állít elő: ilyen a majonéz, a különféle tejszínes mártások stb. Így ide tartozik minden olyan étel is, amiket ezekkel a termékkel együtt esszük.
  • A közkedvelt sült krumpli, különféle csipszek, mártogatós falatkák mellett ide tartoznak a hamburgerek, főleg azok, amiket majonézzel vagy fűszeres szószokkal esszük szívesen.
  • A csípős, paprikás, borsos ételek. Ezek amellett, hogy kitágítják az ereket, egy időre megnövelik a testhőmérsékletet is.
  • A konyhasó túlzott használata az ételek ízesítésére megköti a vizet, és szomjassá tesz.

Melyek ezek az italok?

  • Ha kávékedvelő vagy, akkor csökkentsd a kedvenced fogyasztását kánikulában napi egyre, kettőre. Inkább reggel vagy délelőtt kávézz, ne hagyd a kávét délutánra vagy estére, mert ilyenkor van a legmelegebb. Ez a figyelmeztetés vonatkozik más, koffeintartalmú italra is, mivel a koffein emeli a pulzust, növeli a vérnyomást és plusz cukrot juttat a vérkeringésbe, ezért növeli a hőtermelést, fokozza az izzadást. A kávéba tett cukor vizet köt meg, így fokozza a szervezeted vízigényét, ami fokozott szomjúsághoz vezet.
  • Ide tartoznak az alkoholos italok, még ha alacsony az alkoholtartalmuk is. Mivel a szervezetünk elsőként a bejutó alkohollal kezd el foglalkozni, és attól akar megszabadulni, az alkohol is izzadást okoz, és rövid távon belülről melegít. Így a hideg sör, bor sem hűt igazán, még akkor se, ha jól esik meginni!
  • Ide vesszük a magas cukortartalmú alkoholmentes italokat, beleértve az alkoholmentes söröket is. Mivel ezeket az italokat általában hűtve fogyasztjuk, azt gondoljuk, hogy jót teszünk magunknak velük. Pedig pont az ellenkező hatást érjük el. Ezek az italok is gyorsan megemelik a vércukorszintet, és plusz hőtermelésre késztetnek, és a bennük levő cukor vizet köt meg, és nem oltja a szomjat.

Hűsítő ételek, italok

Ha hűsítő ételeket keresünk, akkor elsőre a leveles saláták juthatnak az eszünkbe, majd a többi, magas víztartalmú zöldség, mint az uborka, cukkini vagy a tökfélék.

Ezután jöhetnek a megszokott gyökérzöldségek, ha több keményítőt szeretnénk, mint a sárgarépa, cékla, karalábé, zeller stb.

Az ételeink köretei nyáron tehát legyenek leveles salátafélék, uborka, paradicsom, illetve ételként elkészítve cukkini vagy tök. Változatosságként ehetünk kevés gyökér- vagy gumózöldséget is, a fentiek szerint. Hagyjuk el a hagyományos krumplit és a rizst, ha nem akarunk izzadni!

Italok közül a tiszta víz a legjobb, persze hűtve. A vízhez adhatunk egy kevés citromlevet vagy almaecetet is, amitől jobban üdít. Az almaecet jó hatásairól itt olvashatsz!

Ha vizet iszol, gondolj az ásványi anyagok pótlására,  ebben segít az ELEKTROMAX italpor!

Ha igazán energiát adó hideg italra vágysz, akkor készíts gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsökkel zöldturmixot, amiről ebben a cikkben olvashatsz!

Igazán hűsítő lehet a lehűtött sárga- vagy görögdinnye! Ez utóbbi hasznosságáról és fogyasztási javaslatairól itt olvashatsz!

Vitalissimo segítség az izzasztó napokra

A Vitalissimo egészségáruház sokféle terméket kínál a nyárra is. Ezekről a fenti linkekben olvashatsz bővebben, de itt is elérhetővé tesszük a legfontosabbakat.

Ne csak tiszta vizet igyál bőségesen, hanem tegyél bele ásványi anyagokat, nyomelemeket is. Sokféle kellemetlenségtől (fejfájás, fáradékonyság, izomgörcsök) szabadulhatsz meg!

Az ElektroMax elektrolit italpor tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint vasat, cinket, rezet, mangánt, jódot és szelént is.

Kattints ide, és rendeld meg az ElektroMax italport!

Az almaecet hosszú távon fejti ki jótékony hatásait, napi rendszeres fogyasztása nem kúraszerű, hanem állandó része lehet mindennapi italunknak.

Az almaecet legjobb hatása az étkezés előtt 10-15 perccel való fogyasztással biztosítható. Ekkor egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Ha valakinek valamilyen okból ez mégsem jó, akkor az almaecetes pohár vizet étkezés után igya meg.

Kattints ide, a BIO ALMAECET ITT KAPHATÓ!

Turmixba való

Lehűtött görögdinnyével vagy barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, szederrel vagy más nyári gyümölccsel turmixot is készíthetünk, amibe tehetünk kollagénport is.

A turmixba tehetünk még egy kevés Testszerviz Fodroskel Port is, amivel megnöveljük a turmixunk tápanyagtartalmát. Másik lehetőség a VIDD MAGADDAL ZÖLDTURMIX POR használata egyszerű energetizáló ital készítéséhez.

Kattints ide a Vidd Magaddal Zöldturmix Porért!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról is!

Akár hőség van, akár nincs, ahhoz, hogy a cikkben leírt helyes nyári étrend segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen folyamatos tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!

Kattints ide, és rendeld meg a napi szükséges folyékony kedvenceidet is!

Címkép: guydudka képe a Pixabay-en.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket