Így fejleszti gyermekedet a gyurmázás

Ha gyermeked kedvenc elfoglaltságainak listáján előkelő helyet foglal el a gyurmázás, minden okod megvan arra, hogy örülj.
Ez a játék ugyanis többféle szempontból is tökéletes fejlesztő, így miközben a gyerkőc játszik, folyamatosan tanul és ügyesedik.

Nem véletlen, hogy a gyurmázás az óvodákban is nagyon gyakori kreatív tevékenység: a pedagógiai programot általában úgy állítják össze, hogy a gyerekek játszva fejlődhessenek. Érdemes otthon is gyakran előszedni a gyurmát, hiszen komoly mértékben elősegítheted gyermeked megfelelő fejlődését vele. Ha még nincs, beszerezhetsz a www.gyurmavilag.hu oldalon.

De nézzük meg pontosabban, mire is hogyan hat a gyurmázás:

  • Erősíti az izmokat. Ahhoz, hogy a gyurmát a kívánt alakúra formálhassuk, igencsak meg kell dolgoztatni a csuklót, az alkart, az ujjakat. Ez a munka jót tesz az izmok fejlődésének, és így folyamatosan ügyesedik a gyerkőc mozgása, egyre könnyebben fogja tudni elérni a kívánt formát.
  • Segít megismerni a színeket és a formákat. „Gyúrj egy sárga gombócot!” – egyszerű feladatnak tűnik, de a gyerek szempontjából nem annyira az. Először is, tudnia kell, melyik a sárga szín, ezt ki kell tudnia választani a kupacból. Másodszor, tudnia kell, hogy néz ki a gombóc, gömb. De ugyanez eljátszható hengerrel, kockával stb.
  • Fejleszti a kreativitást. Ha az a feladat, hogy építsen egy házikót, akkor a gyereknek kell kitalálnia, hogyan tudja összehozni az építményt. Vagyis elő kell szednie a kreatív oldalát, hogy meg tudja tervezni, milyen elemekből áll majd össze a házikója. Bármivel meg lehet ismételni a feladatot, így nem lesz unalmas, de a kreativitás folyamatosan szárnyal majd.
  • A szem-kéz koordináció összehangolása. A növekedés során a gyerekek szemkéz koordinációja folyamatosan fejlődik. Eleinte nem egyszerű nekik összehangolni azt, amit látnak, azzal, amit csinálnak. Az olyan feladatok, mint a gyurmázás, segítenek abban, hogy ez jobban menjen.
  • Fejlődik a kézügyesség. Egy kisgyerek eleinte nem igazán képes megalkotni azokat a dolgokat, amiket szeretne. Tudja, mi a cél, a fejében megvan, de a kezével mégsem sikerül elérni az adott eredményt. Ez a kézügyesség alacsony szintje miatt van, ami azonban rengeteget tud javulni, ha minél többet gyakorol. Magától is fejlődik, de ha a gyurmázáshoz hasonló fejlesztő feladatokkal segítünk egy kicsit, gyorsabban fog menni.

A gyurmázásnak tehát csupa pozitív hatása van. Ha gyermeked szeret gyúrni, minél előbb szerezz be egy nagyobb készletet, hiszen jót tesz neki. Nem mellesleg nagyon jó móka, szállj be Te is! Ne félj a kiszáradástól, a Gyurmavilág gyurmái esetében ez már nem jelenthet problémát!

Szponzorált cikk
Forrás - gyurmavilag.hu

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket