Így kínálja magát az egészség

Fejes saláta a történelem tanúja

A közkedvelt fejes salátáról nem is gondolnánk, hogy milyen régóta jut belőle az asztalunkra, bár a ma ismert formája csak a 15. században Franciaországban jött létre a kolostorokban élő szerzeteseknek köszönhetően. Ez a fajta aztán az 1600-as években terjedt el Európában.

Ahogy mondani szokták, már az ősidőkben is fogyasztottak vegyes vad saláta-féléket, sőt, az ókori Egyiptomban ezeket már termesztették is. Ekkor még leginkább a magjában található jótékony olaj volt a sláger, nem a zöld levelek. Az ókori Görögországban borral és mézzel ízesítve nyersen fogyasztották már a saláta leveleit is.

A fejes salátában sok a C-vitamin (40 mg), de sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint), kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat is tartalmaz.

Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.

Középkori salátaleves

Egy középkori olasz szakácskönyv egy salátás sertéshúsleves receptjét adta közre.

Íme az eredeti hozzávalók: sertésborda, fejes saláta, tojássárgája, kecsketej, füstölt szalonna, fűszerek (szegfűszeg, szerecsendió, kardamon).

Olvasszuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a bordákat, süssünk kérget rá, majd adjuk hozzá a felvágott salátaleveleket és a kecsketejet. A fűszereket dörzsöljük apróra egy mozsárban.

Amikor a leves már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tojássárgáját. Fél kiló bordához két tojássárgáját számíthatunk, és valamivel több mint egy órán át főzzük a levest.

A főzési idő változhat a bordák méretétől függően.

Íme a videó hozzá, ami segítheti az elkészítést:

Vitalissimo szuperélelmiszer

Amellett, hogy a fejes saláta örök sláger marad, ne feledkezzünk meg a szuperélelmiszernek számító fodroskelről sem.

A Testszerviz Vitalissimo webáruházának évek egyik slágerterméke a bio minősítésű alapanyagból készült koncentrált Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldtormix por.

A fodroskelt elképesztő tulajdonságai emelték a szuperzöldségek kategóriájába.

Kiemelkedően magas az ásványianyag- és vitamintartalma, a benne találhat sokféle fito-tápanyag, és a zöldleveles salátákhoz képest magas fehérjetartalma miatt rendszeres fogyasztása hatékonyan ellátja a szervezetet fontos tápanyagokkal.

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel Port!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!

Ahhoz, hogy a friss fejes saláta rendszeres fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges folyékony multivitaminodat is!

Címkép: Image by DC Studio on Freepik

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket