Motorozz bátran, nagyi!

A csontritkulás főleg az idősödő hölgyek rémálma. Tudd meg, hogy pontosan mi ez a betegség, és milyen tényezők erősítik vagy csökkentik a kockázatát. A cikkünkből megtudhatod azt is, hogy mit tehetsz az erős és egészséges csontokért!

Járványszerű a csontritkulás?

A csontritkulás több százmillió embert érint világszerte, és hazánkban se jobb a helyzet. Magyarországon az orvosi becslések szerint a lakosság 7-10 százaléka küzd ezzel a betegséggel. Azért nem lehet pontosabb számot találni, mert sokaknál csak akkor diagnosztizálható a betegség, ha már megtörtént a baj, bekövetezett a comb- vagy a csípőcsont törése, ami leginkább az idősek rémálma.

A csontritkulás növekedésének csak az egyik magyarázata az átlagéletkor kitolódása, a diagnosztikai és terápiás módszerek fejlődése.

Ez a kór minden harmadik nőt érinti a változókor után, és a betegség előfordulása nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Évente ezer nő közül 50-70-nél következik be csonttörés, ami a férfiaknál előforduló eseteknek 8-10-szerese. Életében a nők kb. fele szenved el csontritkulásra visszavezethető csonttörést, és az esteknek csak negyede-fele épül fel teljesen a csonttörésből. 

Pontosan mi a csontritkulás?

Felnőtteknél is a csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik: amikor még fiatalok vagyunk, akkor a csontok tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, azonban a kor előrehaladtával ez a helyzet megváltozik, és a csontbontó folyamatok kerekednek felül.

A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd a csonttömeg fogyni kezd, a csontok gyengülnek. A szokásos csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék.

Röviden csontritkulásnak, azaz oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését. Ennek következménye a csontok fokozódó törékenysége, a törések kockázatának a növekedése. A betegség latin neve is erre utal: a csontok porózus szerkezetűek, azaz lyukacsosak, üregesek lesznek.

Ha jobban meg akarjuk érteni ezt, akkor a csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ. A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványianyag-tartalma, főleg kalcium- és foszfát mennyisége, másrészt a szervesanyag-tartalma (például a kollagéntartalom) határozza meg.

A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontok sűrűsége azonban fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek (a kollagén) korral előrehaladó csökkenése miatt.

Nők esetén a menopauzát követően az ösztrogén-szint csökkenése miatt a csonttömeg csökkenése felgyorsul, ezért a csontritkulás az elsősorban a menopauza utáni nőket érinti.

Férfiakban a tesztoszteron (azaz a férfi nemi hormon) termelődése csak kismértékű csökkenést mutat a 30-as életévek után, így férfiak esetében a csontritkulás jóval később és kisebb arányban jelentkezik, mint a nőknél. Az ő esetükben az is igaz, hogy az ő csonttömegük nagyobb, mint a nőké, így a csontvesztés következményei is később érik utol őket.
 

Ásványi anyagot veszítünk?

Az életkor előrehaladtával, már 40-50 év felett, egyre nagyobb lesz a szervezetünkben az ásványi anyag hiány,  mert többet veszítünk, mint amennyit az emésztés-felszívódás során fel tudunk venni az elfogyasztott ételekből, italokból. Ez nem csak azért van, mert az ételeink tápanyagokban ma szegényebbek, mint régen, hanem az öregedés miatt is.

Ez a korábban említett hormonális okok mellett további kockázatot jelent, hiszen a rendszeres és elegendő kalciumbevitel fontos lenne a csontok sűrűségének a megőrzésében.

A másik kockázati tényező még a D-vitamin hiánya. Tudjuk jó, hogy a csontok egészséges fejlődéséhez és jó állapotuk fenntartásához D-vitaminra is szükség van.

Így tehát a kalcium mellett a D-vitamint is célszerű 40 felett pótolni.

A fentiekhez adódik hozzá a csontok szerves összetevőiként már említett kollagéncsökkenés a kor előrehaladtával. Erről már ebben a cikkünkben is írtunk.

Vitalissimo egészségmegoldások

A Testszerviz Vitalissimo webáruháznak közkedvelt termékei a svéd folyékony multivitaminok és kollagéntermékek. Ezek a készítmények – mivel folyékonyak – rendkívül jó hatásfokkal szívódnak fel az idősebb korosztályú fogyasztóknál is, illetve az emésztési problémákkal küzdő fiatalabbaknál is. Így ezeket a termékeket bátran ajánljuk bárki figyelmébe.

A következő folyékony termékek kifejezetten segítik a kalcium- és D-vitamin pótlását, amire szüksége van mindenkinek 40 év fölött.

Kattints ide, és rendeld meg a folyékony kalcium és magnézium terméket!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a folyékony D-vitamint, C-vitaminnal kiegészítve!

C-vitaminra nem csak az immunrendszerünknek van szüksége, hanem fontos a kollagéntermelés és –hasznosulás szempontjából is.

Az erős csontok megtartása érdekében érdemes gondolni a kollagénpótlására is!

Az erős csontokért is kattints ide, és rendeld meg a cukormentes marhakollagént!

Ha a te bevált kedvenced a cukormentes halkollagén,  akkor azt itt találod!

Mindkét fenti kollagéntermékben van C-vitamin, szelén és hialuronsav is a B-vitaminokon kívül.

Swedish Nutra termékcsalád egyes készítményeit együtt is fogyaszthatod, így a megszokott multivitamintermékek mellé még beteheted a kosaradba az imént ajánlott csontritkulás kockázatát csökkentő termékeket is.

Folyékonyak – finomak – hatékonyak!

Kattints ide a teljes svéd folyékony termékkínálatért!

A cikk forrásai:

Csontritkulás tünetei és kezelése | Házipatika (hazipatika.com)

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei - WEBBeteg

A cikk címképe: Sabrina Belle képe a Pixabay-en.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket