Mozgáskulturálatlan vagyok…

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


Étkezési kultúra, zenekultúra, öltözködési kultúra, gasztronómiai kultúra, vállalati kultúra és sorolhatnánk. Ezek az élet dolgai, aminek mind meg is van a saját kultúrája.
És persze a mozgáskultúra is ebbe a sorba tartozik. Azt gondoltam, hogy már magában az, hogy mozgok rendszeresen, hogy valamennyire karban tartom a testem, valamennyire edzem önmagában mozgáskultúra. Szóval azt hittem, hogy van mozgáskultúrám.
Előszöris nézzük meg, hogy mit ír a Wikipédia a kultúra szó jelentéséről:

„A kultúra (latinul cultura, a colo, colere, azaz „művelni” igéből származik [1] ) eredetileg a föld megművelését jelentette. A kultúra kifejezés alatt általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét vagy szűkebb meghatározás szerint az ún. „magas kultúrát” értjük.”

Ezt lefordítva a mozgás kultúrára a mozgási szokásokat, hagyományokat, az embercsoportra jellemző mozgási szokásokat, ezek mennyiségét, minőségét, akár gyakoriságát és helyes kivitelezését érthetjük.
Na így nézve rájöttem, hogy én személy szerint mozgáskulturálatlan vagyok. Mozgok ugyan, de nincs meg a mozgással kapcsolatos tudásom, kialakult rendszerem, nincs meg a végzett mozgások helyes kivitelezése sem.
Ezt még jobban megerősítette egy alkalom, amikor részt vettem egy Mozgáskészlet tréningen.
A tréningen elméletben és gyakorlatban is végig mentünk a mozgás alapvető pontjain.
Megvizsgáltuk, hogy a test milyen mozgásokra is képes egyáltalán. Hogy az ízületeknek ls izmoknak milyen elsődleges és másodlagos szerepük van a test mozgatásában. Feltérképeztük a mozgáskészletünket, a mozgástartományokat, megtaláltuk a legfontosabb pontokat, amik problémásak a mozgásunkban, és rendkívül egyszerű gyakorlatokkal elkezdtük ezeket rendbe hozni és kialakítani a mozgásformák helyes végrehajtását.

Ez egy 0. lépés ahhoz, hogy egyáltalán a napi általános mozgást helyesen tudjuk csinálni!
Az 5 órás (egyáltalán nem megerőltető) tréning végére megértettem a mozgás működését, a mozgás szerepét, saját testem mozgási korlátait, illetve a lehetőségeket, amik benne rejlenek és csak arra várnak, hogy napi 10-15 perc mozgással kihozzam belőle.
A Mozgáskészlet tréning elindított a mozgáskultúra útján. Képessé váltam arra, hogy egyszerű gyakorlatokkal jobb állapotba hozzam, igényemmé vált ez a napi 10-15 perc mozgás, és csodák csodája, a testem elképesztően elkezdett változni. Hálás azért, hogy törődök vele, hogy mozgatom, mindezt rendszeresen, erőlködés nélkül és helyesen teszem.

Pár hét után eljutottam oda, hogy a napi több órás ülés után nem fáj a hátam, a térdeim nem recsegnek-ropognak, a tartásom stabilabb, helyesebb lett. 2 centivel „megnőttem”, azaz a gerincoszlop felvette a helyes tartást. Több energiám van, magabiztosabb a mindennapi mozgásom.
Mi a sikerem titka? Ez a „titok” valójában a tréning titka.
Megértést ad a mozgásról. nagyon egyszerű, bárhol és bármikor csinálható gyakorlatokból te tudod összeállítani azokat, amik jól esnek. A napi 10-15 perc ráfordításhoz képest az eredmények hatalmasak, a változás napról napra szembe szökő. És ezeket az eredményeket minden nap akarom!!!

Rájöttem, hogy sokkal többre vagyok képes fizikailag, mint azt valaha gondoltam. És elindultam végre egy olyan könnyen járható úton, mihez nem kellenek eszközök, nem kell rengeteg energia, nem kell sok idő, pénz, külső segítség.

 

Mozgáskulturálatlan vagyok? Lehet, de ez hamarosan a múlté, napról napra jobb a helyzet!

A tréningen végzett gyakorlatok ITT találhatók!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket