Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
Para a parabénektől
Szia kedves olvasónk!
Képzeld, a héten az egyik kedves kolléganőm írásából küldök neked egy szeletet. A kolléganőnk élelmiszer mérnöki szakképzésben részesült. Úgy gondolom hasznos információkat írt le, pláné így az ünnepekre való készülődés előtt, hogy valóban hasznos ajándékkal tudd meglepni a számodra fontos személyeket. Olvasd hát szeretettel az írását!
„Mindenki hallott már a parabénekről, legalább is a fogalom biztosan sokak számára ismerősen cseng, hiszen gyakran szóba kerül, főleg kozmetikumokkal kapcsolatosan. Egyre többen azt is tudják, hogy érdemes kerülni ezeket a vegyületeket, viszont úgy gondolom, hogy az átlagember sok hasznos információnak a hiányában van. Ebben az írásban szeretném megismertetni az olvasót a parabénekkel kapcsolatos hasznos összefüggésekkel, remélve, hogy így jelentősen hozzásegíthetem az egészsége megóvásához.
Először is, mit nevezünk parabénnek?
A parabén egy stabil, nem illékony, szagtalan, szilárd halmazállapotú kémiai vegyület. Attól függően, hogy miből állítják elő, többféle alcsoportja létezik: metilparabén, etilparabén stb.
Mire használják?
Antimikrobiális tulajdonságuknak köszönhetően – (képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat és vírusokat) – a parabéneket nagyon széles körben használják. Majdnem 100 éve, hogy a kozmetikumok körében elterjedt, de nagy előszeretettel használják az élelmiszeriparban, tartósítószerként, de elterjedt a gyógyszer- és textiliparban is. Tehát a parabének mindennapjaink szereplői az élelmiszerek és a használt kozmetikumok, gyógyszerek által
Miért kerüljük el?
Az utóbbi időben számos tanulmány foglalkozik a parabénekkel, ami nem véletlen, hiszen számos kutatás megdöbbentő eredményeket hozott:
- a parabének ösztrogénként viselkednek a szervezetben, melynek következménye lehet hormonális egyensúly felborulása, a mellrák kialakulása (daganatos emlőkben 20 ng/g volt a parabén koncentrációja).
- UV fény hatására bőrkárosodást okoz
- férfiaknál káros hatást jelenthet a hím reproduktív szervek működésére, a tesztoszteronszint és a spermaszám csökkenésére, így hatva a termékenységre (patkányokon végzett kísérletben bizonyították).
- allergiás rekciót válthatnak ki.
Hogyan kerüljük el?
Széles körű elterjedtsége miatt napjainkban nagyon nehéz száműzni a parabéneket, a parabént tartalmazó termékeket. Nagyon fontos, hogy a kozmetikai termékeken, krémeken, festékeken, tartósított élelmiszereken, gyógyszereken alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját és termékvásárláskor más káros komponens mellett vegyük figyelembe a parabén létét az adott termékben. Fokozottan körültekintőnek kell lennünk, hiszen számos termékben, főleg krémekben ma már fel sem tüntetik a parabént, mint összetevőt.
Ugyanakkor szerencsére egyre nagyobb a piaca az olyan termékeknek melyeknek előállítói fontos szempontként veszik az egészséget és az előállítás során mellőzik az olyan káros anyagokat, mint a parabén, törekedve a természetes megoldásokra. Ami az élelmiszereket illeti, lehetőség szerint kerüljük a tartósított élelmiszereket.
Végső tanácsom tehát mindenki számára, hogy vegyük fontolóra a fent említett tényeket, információkat, hiszen esetünkben is érvényes az az örök igazság: az vagy, amit megeszel (illetve amit magadra kensz)!”
Parabénmentes kozmetikumokat, termékeket itt találsz!
Ezt megnézem!
Forrás: https://www.kockazatos.hu/
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!