Para a parabénektől

Szia kedves olvasónk!

Képzeld, a héten az egyik kedves kolléganőm írásából küldök neked egy szeletet. A kolléganőnk élelmiszer mérnöki szakképzésben részesült. Úgy gondolom hasznos információkat írt le, pláné így az ünnepekre való készülődés előtt, hogy valóban hasznos ajándékkal tudd meglepni a számodra fontos személyeket. Olvasd hát szeretettel az írását!

„Mindenki hallott már a parabénekről, legalább is a fogalom biztosan sokak számára ismerősen cseng, hiszen gyakran szóba kerül, főleg kozmetikumokkal kapcsolatosan. Egyre többen azt is tudják, hogy érdemes kerülni ezeket a vegyületeket, viszont úgy gondolom, hogy az átlagember sok hasznos információnak a hiányában van. Ebben az írásban szeretném megismertetni az olvasót a parabénekkel kapcsolatos hasznos összefüggésekkel, remélve, hogy így jelentősen hozzásegíthetem az egészsége megóvásához.

Először is, mit nevezünk parabénnek?

A parabén egy stabil, nem illékony, szagtalan, szilárd halmazállapotú kémiai vegyület. Attól függően, hogy miből állítják elő, többféle alcsoportja létezik: metilparabén, etilparabén stb.

Mire használják?

Antimikrobiális tulajdonságuknak köszönhetően – (képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat és vírusokat) – a parabéneket nagyon széles körben használják. Majdnem 100 éve, hogy a kozmetikumok körében elterjedt, de nagy előszeretettel használják az élelmiszeriparban, tartósítószerként, de elterjedt a gyógyszer- és textiliparban is. Tehát a parabének mindennapjaink szereplői az élelmiszerek és a használt kozmetikumok, gyógyszerek által

Miért kerüljük el?

Az utóbbi időben számos tanulmány foglalkozik a parabénekkel, ami nem véletlen, hiszen számos kutatás megdöbbentő eredményeket hozott:

  • a parabének ösztrogénként viselkednek a szervezetben, melynek következménye lehet hormonális egyensúly felborulása, a mellrák kialakulása (daganatos emlőkben 20 ng/g volt a parabén koncentrációja).
  • UV fény hatására bőrkárosodást okoz
  • férfiaknál káros hatást jelenthet a hím reproduktív szervek működésére, a tesztoszteronszint és a spermaszám csökkenésére, így hatva a termékenységre (patkányokon végzett kísérletben bizonyították).
  • allergiás rekciót válthatnak ki.

Hogyan kerüljük el?

            Széles körű elterjedtsége miatt napjainkban nagyon nehéz száműzni a parabéneket, a parabént tartalmazó termékeket. Nagyon fontos, hogy a kozmetikai termékeken, krémeken, festékeken, tartósított élelmiszereken, gyógyszereken alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját és termékvásárláskor más káros komponens mellett vegyük figyelembe a parabén létét az adott termékben. Fokozottan körültekintőnek kell lennünk, hiszen számos termékben, főleg krémekben ma már fel sem tüntetik a parabént, mint összetevőt.

Ugyanakkor szerencsére egyre nagyobb a piaca az olyan termékeknek melyeknek előállítói fontos szempontként veszik az egészséget és az előállítás során mellőzik az olyan káros anyagokat, mint a parabén, törekedve a természetes megoldásokra. Ami az élelmiszereket illeti, lehetőség szerint kerüljük a tartósított élelmiszereket.

            Végső tanácsom tehát mindenki számára, hogy vegyük fontolóra a fent említett tényeket, információkat, hiszen esetünkben is érvényes az az örök igazság: az vagy, amit megeszel (illetve amit magadra kensz)!”

Parabénmentes kozmetikumokat, termékeket itt találsz!

Ezt megnézem!

 

Forrás: https://www.kockazatos.hu/

 

 

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket