Szép álmokat, de hogyan?

A nyugodt alvás számtalan, külső tényezőtől függ. Nem elég a belső elcsendesedés, és a béke. Ahhoz, hogy a lélek nyugalmán túl a test is megpihenjen nélkülözhetetlenek az optimális körülmények. A jó hír az , hogy ezek nagy része megteremthető, s csupán csak kis százalékban játszanak szerepet a szomszédok vagy az utcai neszek.

A földön alvás egészséges?

Sokáig ez az elgondolás emberek ezreit késztette arra, hogy a kemény padlón próbálják meg álomra hajtani a fejüket. Ha ez nagy nehézségek árán véletlenül sikerült, akkor reggelre a derékbecsípődés és egyéb kellemetlenségek szinte biztosan előjöttek. Mert hogy nem az egyenlő keménység az, ami a legideálisabb a gerincoszlop, és az egész vázszerkezet számára.

A matracok napjainkban sokoldalúságukról és testre szabottságukról híresek. Ebben nincs is semmi túlzás. Ténylegesen megannyi kialakítású modell beszerezhető, tehát egyrészt az ízléshez, másrészt a fizikai adottságokhoz igazítható a választás.

Érdemes figyelembe venni az egyéni tényezőket. Például annak, aki derékfájós egészen más típusú, rugózású, és keménységű variáció javasolható, mint akinek a térde, esetleg a háta hasogat.

Az alvási pozitúrák is sokat számítanak, mert nem mellékes, hogy háton, hason vagy oldalra fekve telik el a legtöbb idő. S még az is mérvadó, hogy nagy általánosságban mennyire aktívak vagy passzívak az álmodási periódusok, azaz mennyire esélyes az ide-oda forgolódás, hánykolódás.

A matrac minősége biztosíték a pihentető alvásra?

Nem egészen. Mert az ágyak milyensége is sokat nyom a latba. Ha például olyan ágykeretről van szó, melynek aljában a támasztó lécek folyamatosan “elmásznak” a helyükről, akkor könnyedén idegőrlővé válhatnak a pihenésre szánt percek. Ráadásul a faanyag esetleges zsugorodása tovább ronthatja, az amúgy sem túlságosan fényes helyzetet.

Tehát akkor állhat össze a kép, s léphet elő kerek egésszé, ha az ágy és a matrac is megbízhatóságot, prémium jellemvonásokat testesít meg. Ha mindenkor a minőségre voksol, azzal nem kevés anyagi muníciót takaríthat meg. Hiszen beruházása nyomán nem hónapokra, sőt nem is évekre borítékolhatja a szép álmokat hozó, nyugodt és ráncokat feledtető alvást, hanem akár évtizedeken át. A legkisebb kellemetlenség és kényelmetlenség nélkül. Miközben túl a praktikumon az ágy esztétikus jellemvonásokat is képviselhet, jól látható, szemeket gyönyörködtető módon.

A fotó forrása: F8 studio / Shutterstock.com

Támogatott cikk

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket