Védekezz a hőség ellen

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


Hogyan védekezz a hőség ellen

A nyári hőség sokakat kikészít, bár vannak, akik jól bírják a nagy meleget, de biztos, hogy ők vannak kisebbségben.

Testünk a nyári melegben a megemelkedő testhőmérséklet ellen izzadással védekezik. Így hűtjük magunkat, hiszen a verejték elpárolgása hőt von el a bőrünkről.

Az izzadtságot a verejtékmirigyek termelik a bőrünkben. A verejték vízben oldott ásványi anyagokat is tartalmaz. Így izzadáskor főleg nátriumot, káliumot és magnéziumot veszítünk. Ezek az ásványi sók nagyon fontosak a szív- és az érrendszer, az izomtónus, az energiaszint fenntartása érdekében.

Éppen ezért nem meglepő, hogy kánikula idején megnő a szív terhelése, nincs energiánk, és csökken a stressztűrő képességünk. Ezek a tünetek mind visszavezethetők az izzadsággal elvesztett ásványi anyag és nyomelemek hiányára is.

Így nem elegendő az izzadás pótlására csak tiszta vizet inni, hanem olyan táplálékkiegészítőket is érdemes szedni, amiben nem csak vitaminok, hanem ásványi anyagok és nyomelemek is vannak.

De az ételek közül is fontos lehet ilyenkor a máj, a májpástétom, a halikra, haltej, a hús- vagy csontleves, a halászlé, illetve a kollagénben gazdag fehérjék és a leveles saláták fogyasztása. Ezekben az ételekben, élelmiszerekben sokféle ásványi anyag, nyomelem is van a többi hasznos tápanyag mellett.

A kollagénben gazdag fehérjét vagy fehérjeport azért is érdemes nyáron többet fogyasztani, mert a megnövekedett intenzitású napsugárzás kiszárítja, károsítja a bőrünket, ami a kollagén pótlásával megvédhető, illetve helyrehozható.

Az erős napsütés napszúrást okozhat, aminek a tünetei a fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, esetleg a hányinger. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen, jelentősen megemelkedik, akár 39–40°C is lehet.

Ez megelőzhető a megnövelt vízivás, ásványi anyag és nyomelem pótlása mellett azzal, hogy a tűző napon nyári kalapot vagy más alkalmas fejfedőt hordunk, kendőt kötünk. A kendő azért is jó, mert vizesen tartva hűti a fejünket.

Nagy melegben a tarkóra vagy a végtagokra tett hideg vizes borogatás nagyon jó hatású.

Ha lehet, a szabadban tartózkodjunk az árnyékban, gyalogláskor válasszuk az utca árnyékos oldalát.

Fontos a lakás, a munkahely hűtése.

A legegyszerűbb a légkondicionáló használata, de ezt ne állítsuk túl hidegre, ne legyen 28°C-nál hidegebb bent sem, ha kint 35–39 fok van.

Ha nincs légkondink, akkor használjunk sötétítő függönyöket, és a kintről bejövő forráság miatt csukjuk be az ablakokat, és ha jön az árnyék, és lehetőségünk van rövid ideig kereszthuzatot csinálni, akkor éljünk ezzel a lehetőséggel.

Szellőztetésre a legjobb az éjszaka vagy a hajnal. Éjszakára, míg alszunk, hagyjuk nyitva az ablakot.

A ventilátort csak rövid ideig használjuk, mivel kiszárít bennünket. Az is fontos, hogy ne irányítsuk közvetlenül magunkra, és ne vele hűsítsük magunkat. Erre jó a vizes borogatás a fejen, karon vagy a végtagokon.

A nyári kánikulában a hideg üdítőitalok, különféle sörök és fagylaltok, jégkrémek nagy kísértést jelentenek, de ezek a finomságok csak pillanatnyi enyhülést hoznak. Mivel sok bennük a cukor, a szénhidrát, ezért vizet kötnek meg a szervezetünkben.

Ez tovább fokozza a testünk kiszáradásának a veszélyét. Ha a megivott italokban még alkohol is van, akkor ez tovább fokozza az egészségkárosító hatást, mert még több víz kötődik meg.

Ezért csak a tiszta víz alkalmas a szomjoltásra, hűsölésre.

A cukorban és más szénhidrátban gazdag ételek, tészták, sütemények fogyasztása a nyári melegben a vízmegkötés és a magas kalóriatartalom miatt nem javasolt.

Mivel a nagy melegben csökken az energiaigényünk, így nyáron könnyen felszaladnak a plusz kilók, főleg akkor, ha nem állunk ellen a fenti cukros italok és ételek kísértésének.

Az imént felsorolt vízmegkötő italok és ételek fogyasztása után megnő a szívünk terhelése, még nagyobb a szervezetünk vízigénye, éppen ezért a testünk hűtése mellett fontos lenne ezeknek az ételeknek, italoknak a jelentős csökkentése vagy éppen az elhagyása.

A megoldás

Böngéssz kedvedre a Testszerviz Prémium Webáruházban!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket