Virsliparádé

A népszerű vörösáruk

húsipar a vörösáruk nagy családjába sorolja be a virslit. Ide azok a főzéssel hőkezelt húskészítmények tartoznak, amelyek barnásvörös felületűrózsaszín metszéslapú, gyorsan romló, nagy víztartalmú termékek.

Ide tartozik a vastagságuk szerint növekvő sorrendben a virsli, a szafaládé, a krinolin és a párizsi, azaz a parizer.

Most a virslire koncentrálunk, amiből szilveszterre fogy a legtöbb a boltokból.

Milyen az igazi virsli?

Idézet a Magyar Élelmiszerkönyvből:

„Legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazófőzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%.”

De milyen a hagyományos virsli?

A hagyományos és persze jó minőségű virsli alapanyaga 40% marhacomb35% sertésszalonna20% jég. Emellett természetesen fűszereket is tartalmaz.

Az alapanyagokat a krémességig pépesítik a jéggel, amit fokozatosan adagolnak a húsalaphoz, majd a prádnak nevezett húspépet bélbe töltik.

Ez többnyire juh vékonybél, ami emészthető. A bél lehet fehérje vagy cellulóz alapú mesterséges bél is. A betöltött terméket főzik és esetleg füstölik. A lényeg tehát a hús fajtája és a fenti összetevők aránya.

Közvirsli

Az élelmiszeripar a profit növelése érdekében sokféle turpisságot bevet a boltokban kapható, olcsóbban adható virsli érdekében.

Az egyik ilyen trükk, hogy a színhús helyett mechanikailag szeparált húst használnak, melynek nagyobb a víztartalma. Az előírt fehérjetartalmat pedig szójafehérjevérplazma hozzáadása biztosítja, a fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez nitrites vért vagy más színezéket, a húsíz fokozására ízfokozót, azaz nátrium-glutamátot használnak.

De tehetnek bele sertésbőrkét, burgonyakeményítőt és cukrot is, mert a virsli hivatalos előírása eléggé engedékeny.

Az ilyen virslit juhbél helyett műanyagba töltik. Az így készült terméknél a füstölés már nem lehetséges, ezért azt – nem mindig – a péphez adott füstaromával imitálják.

Ezért aztán nézzük meg azt a bizonyos árucímkét, ha igazi virslit szeretnék a torma vagy a mustár mellé!

Virslitörténet

mai virsli ősét a németországi Majna folyó menti Frankfurtban egy Johann Georg Lahner nevű hentes készítette el először 1805. október 15-én. Ledarált marha és disznóhúst kevert össze egy masszába, melyhez sót és más fűszereket adott, majd vízzel krémesítette. Az így elkészült pasztát juhbélbe töltötte, majd enyhén megfüstölte.

Innen, a Majna folyó partjáról indult világhódító útjára ez a megfőzött és pépesített húsrudacska, amelyet a magyar nyelv virslinek nevez az osztrák-német „würstchen” szóból.

A világ nagy részén ezt a húskészítményt ma is frankfurter néven ismerik. A helyi eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják és főzés helyett csak melegítést igényel.

Még ide tartozik, hogy nálunk frankfurti leves néven ismert a szeletelt virslivel dúsított káposztaleves.

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv

A különféle élelmiszerekről sok érdekességet olvashatsz még a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvben, amely segítséget nyújt a személyre szabott tápanyagokban dús étrend kialakításához.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

Testszerviz Vitalissimo webáruház ajánlás

A jó minőségű virsli a szilveszteri újévköszöntő buli mellett kiváló reggeli étel is lehet akár magában, akár megsütve tojással, szalonnával dúsítva.

Testszerviz ajánlás ehhez a fehérjedús ételhez egy egészséges zöldturmix, aminek elkészítésének legegyszerűbb módja a saját márkás, tápanyagokban gazdag Vidd Magaddal Zöldturmix por!

Kattints ide, és rendeld meg a népszerű
Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket