A bennünk levő erőművek

Az alábbi részlet a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvből való:

Mit kell tudni a sejtekről?

A sejtek a szervezetünk olyan legkisebb egységei, amelyek életjelenségeket mutatnak, azaz növekednek, osztódnak, szüntelenül anyagcsere folyik bennük, és alkalmazkodnak környezetük változásaihoz.

Az osztódás során egy sejt meghatározott érési állapotot elérve kettéválik, és az egyetlen kiindulási sejtből (általában) két hasonló utódsejt jön létre.

Az anyagcsere azt jelenti, hogy a sejtek bizonyos anyagokat vesznek fel a környezetükből a sejthártyán keresztül, és ezeket az anyagokat átalakítják, energiát szabadítanak fel belőlük, illetve a számukra már fölöslegessé vált anyagokat a sejthártyán kívülre, a környezetükbe távolítják.

A sejtet és a sejtmagot is kettős hártya határolja. Lényegében a sejtmag irányítja a sejt életműködéseit. Benne találhatók az örökítőanyag, vagyis a DNS (dezoxiribonukleinsav) óriásmolekulái.

A sejthártyán és a sejtmag hártyáján vannak a különféle hormonokra érzékeny receptorok, amelyeken keresztül a sejt vagy a sejtmag érzékeli a receptorhoz kapcsolódó hormont, és ez az összekapcsolódás váltja ki a hormonra jellemző folyamatot.

A sejthártya és a sejtmag között kocsonyás anyag tölti ki a sejtet. Ebbe különböző, apróbb sejtalkotók ágyazódnak, itt játszódnak le a sejten belüli anyagcsere-folyamatok.

Az energiafelszabadító folyamatok szempontjából a mitokondriumoknak nevezett sejtalkotók a fontosak.

Mit kell tudni a mitokondriumokról?

Egy sejten belül több energia előállító és tároló sejtszervecske van. Ezeket mitokondriumoknak nevezzük.

A mitokondrium henger vagy gömb alakú, néhány mikrométer méretű, kettős falú sejtszervecske. Minden sejtben van legalább egy ilyen szervecske, de az intenzív anyagcserét folytató sejtekben akár több ezer darab is előfordulhat.

A mitokondrium külső hártyája sima, feszes felületű, a belső hártyarendszere erőteljesen megnövelve felületét, redőzött.

A mitokondrium belső redőzöttségének a mértéke függ az energiatermelés intenzitásától: lemezes szerkezetű a kevésbé aktív, a zsákos vagy csöves az aktívabb. 

A mitokondrium alapállománya gélszerű, ez tartalmazza a saját, gyűrű alakú örökítő anyagát és azt a még kisebb sejtszervecskét, amelyben lejátszódik a sejt energiatermelő folyamata, amit citromsavciklusnak neveznek.

A citromsavciklus olyan anyagcsere-folyamat, amely minden olyan élő sejtben lejátszódik, amely oxigént használ. Ez a citromsavciklusnak elnevezett folyamat annak az energiatermelő folyamatnak a része, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék széndioxiddá és vízzé alakulnak.

A későbbiek szempontjából fontos, hogy a mitokondriumokban történik meg a zsírsavak energiává alakítása is oxigén felhasználásával.”

Olvasd tovább a Kulcs a hormonokhoz című könyv fejezetét, és tudd meg, hogy melyik az a hormon, amelyik üzemanyag kapcsolóként is szolgál, hogy a sejtjeid cukrot vagy zsírt égetnek-e el.

Rendeld meg itt a Kulcs a hormonokhoz című könyvet!

Amennyiben kifejezetten a zsírégetésről szeretnél többet tudni, és kézbe szeretnéd venni a testsúlyod irányítását, akkor neked a Kulcs a zsírégetéshez című könyvet javaslom, amely minden olyan fontos részletet leír, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen az ideális testsúlyod elérése.

Rendeld meg itt a Kulcs a zsírégetéshez című könyvet!

Ha még nincs meg a teljes Testszerviz Kulcs könyvcsomagod, és szeretnél nagy kedvezménnyel hozzájutni, akkor ez a jó választás.
A Kulcs könyvek az életmódváltás kézikönyvei, amelyekben leírt tudás elvezet a tartós eredmények eléréséhez.

Rendeld meg itt a teljes Kulcs könyvcsomagot!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket