A második agy - bélflóra

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


A bélrendszert régóta nevezik úgy, hogy a „második agy”. Az elmúlt években azonban a társadalom egésze felismerte, hogy a bélrendszer mennyire fontos az általános egészség és jóllét szempontjából. A bélrendszer 500 millió neuront tartalmaz, amelyek az idegrendszeren keresztül kapcsolódnak az agyhoz. Ha tiszteletben tartjuk ezt a létfontosságú rendszert, azzal egyensúlyba hozhatjuk a testünket (és az életünket is).

 

Az egészséges bélbaktériumok fontossága

A szervezetünkben található mintegy 40 trillió baktériumból a legtöbb a beleinkben él. Ezt nevezzük úgy, hogy bél „mikrobiom”. A mikrobiomban zavar keletkezik bizonyos élelmiszerek hatására, antibiotikumok szedése miatt, illetve a nem elegendő rostfogyasztás és a mozgásszegény életmód következtében.

A bél mikrobiom közvetlenül befolyásolja az emésztést, az immunrendszert, a vércukorszintet és számtalan más funkciót. Fontos tudni, hogy megfelelő táplálkozással és – szükség esetén – étrend-kiegészítőkkel, rendszeres testmozgással, valamint olyan életmóddal, amelyben minimális a stressz és a méreganyag, helyreállítható a belekben található mikrobiom egyensúlya.

Mit jelent az, hogy egészséges a mikrobiom?

Modern étrendünk nem olyan tápláló, mint amilyen régen volt. Sok a cukor, kevés a rost, a feldolgozott ételek pedig teli vannak üres kalóriákkal, viszont kevés bennük az omega-3 zsírsav. Mindezek miatt felborul az egyensúly az ételeinkben lévő esszenciális zsírsavak között, ami zavart okozhat a bél mikrobiomban is. A mikroorganizmusok trilliói főként baktériumokból állnak. E baktériumok némelyike hasznos lehet, míg mások károsak lehetnek. A szervezetnek ugyanakkor egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy jól működjön. Ha rendszeres a székletürítés, és nincs puffadás, gázképződés vagy kellemetlen érzetek, a bélrendszer egészséges.

A bél mikrobiom javítása és a bélbaktériumok egészségének fenntartása úgy lehetséges, ha megértjük, milyen ételeket eszünk, illetve mitől marad jó állapotban a bélrendszerünk.

A Testszerviz már évek óta segít az embereknek az egészséges életmód kialakításában

és ezáltal a bélflóra állapotának javításában, megőrzésében is.

Neked is tudunk segíteni!

Probiotikumok és prebiotikumok a bélrendszer egészségéért

A beleknek hasznos étrend összeállításakor jó tudni, hogy mi a különbség a probiotikumok és a prebiotikumok között.

A probiotikumok az élelmiszerekben vagy az étrend-kiegészítőkben található élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre.

A prebiotikumok olyan rostfélék, amelyek a beleinkben lévő baktériumok táplálékai.

A probiotikumok és a prebiotikumok egyaránt jótékony hatással vannak a bélrendszerre, mert megvédenek a belekben található káros baktériumoktól és gombáktól.

 

Megoldások az emészstőrendszer helyrehozatalára!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket