A változatos táplálkozásról!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!  

    


 

A mezőgazdasági termelés gyakorlata nagyot változott az elmúlt ötven év alatt: jelentősen csökkent a termékek változatossága, amitől egyhangúbb lett a táplálkozásunk. Ennek hatását vizsgálták a kutatók. Mark Heiman (Microbiom Therapeutics) és Frank Greenway (Pennington Biomedical Research Center) felismerték, milyen változást okoz a táplálkozás sokféleségének hiánya az emberi emésztőcsatorna mikroorganizmus-közösségeiben.

A 21. század gyakori betegségei, mint a 2. típusú cukorbetegség, az elhízás és a gyulladásos bélbetegség, mind-mind a mikroorganizmusok gazdagságának csökkenésével hozhatók összefüggésbe. A bél mikrobiomját belső elválasztású mirigynek tekinthetjük, amely megemésztve a táplálékban levő speciális tápanyagokat, az anyagcsere útján metabolikus jelzéseket küld a gazdaszervezetnek (az embernek). Ebből következik, hogy egy erősen specializált diéta egy idő után befolyásolja a bélcsatorna mikroorganizmusainak gazdagságát.

Tény, hogy néhány nap elegendő ahhoz, hogy a megváltozott étrend befolyásolja a mikrobiomot.

Hogyha az új étrendet az jellemzi, hogy egy vagy több makronutrienst (fő tápanyagot: például szénhidrátot – gabonafélét, cukrot) kihagy az étrendből, mint azt az Atkins vagy a paleo diétában (vagy a vegán diétában) láthatjuk, az embereknél lényegileg szelektálja a mikroorganizmusokat, többségbe juttatva egyes fajokat.
A mikroorganizmusok változatosságát nem lehet túlértékelni. Fontos anyagokat termelnek a gazdaszervezet számára, és a megnövelt változatosság lehetőséget ad az alkalmazkodási képesség, a fiziológiai válaszképesség növelésére.

„Minél nagyobb a jelzések repertoárja, annál valószínűbb, hogy képes lesz fenntartani a szervezet az egyensúlyt, amikor felborul az étrend” – magyarázza Heiman. „Mivel minden egyes makrotápanyagban (fő táplálék-összetevőben: fehérjében, zsírban vagy szénhidrátban) benne van a lehetőség, hogy a mikroorganizmusok specifikus metabolikus jelzéssé alakítsák az emésztés során, az emésztéssel létrejövő változatosság a jelzésekben, nagyobb változatosság lehetőségét nyújtja az adható válaszokban.”

A kutatók további kutatásokat sürgetnek: hogyan hatnak az egyes makro-tápanyagok a mikrobiomra (a mikroorganizmusok összességére a gazdaszervezetben), és miként lehetne a bélcsatorna mikrobiális diverzitását fölhasználni az emésztési betegségek személyre szabott gyógyításában.
Nem a vérminta, hanem a székletminta lesz a fontos a jövőben az orvosnak a metabolikus rendellenességek kezeléséhez, az egyéni diéta-előírásokhoz.
Forrás:http://fitoterapiakalauz.hu/


 

Hát akkor nézzük meg mit tehetünk együtt az egészséges bélflórákért!

Jelentkezz és elmondom!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket