A zsírok és a májunk

Az alábbi részlet a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyvből való:

„A zsírokat felépítő folyamat történik akkor, amikor nagyrészt a májban keletkeznek olyan zsírsavak a túl sok szénhidrátból (cukorfélékből) és fehérjéből, amik aztán elraktározódhatnak a zsírszöveteinkben, és ezzel gyakran elhízásunkat okozhatják.

Koleszterin

A máj sok koleszterint állít elő. A koleszterin zsírszerű anyag, ami nagyon sok életműködéshez kell. Például koleszterinből készülnek a nemi hormonok.

Szervezetünk koleszterinszükségletének legnagyobb részét a máj biztosítja. Ennek szintjét csak kevésbé befolyásolja az ételekben levő koleszterin.

Fontos tudnivaló, hogy ha valakinél már csökken az inzulinhatás, azaz inzulinrezisztens vagy cukorbeteg, akkor a máj megnöveli a koleszterin előállítását.

Ez azt is jelenti, hogy a „magas” koleszterin-laborérték mögött nem feltétlenül a megvádolt „magas koleszterin tartalmú” ételek és élelmiszerek állnak, hanem a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag ételek és italok, beleértve az alkoholos italokat is.

A „magas koleszterinszint” oka lehet még a pajzsmirigy alulműködése is.

A máj által termelt koleszterin 80%-a epesókká alakul. Az epesók bekerülnek a kiválasztott epébe, a maradék a zsírszállító molekulák segítségével bekerül a vérkeringésbe. Ezt a koleszterint a sejtek felhasználják a kettős falú sejthártyákhoz, a sejten belüli alkotórészekhez, és például hormonok lesznek belőlük, amik szükségesek a sejteken belül végbemenő folyamatokhoz.

Amikor a szervezetünk zsírt éget, akkor a máj az, ami lebontja a zsírokat olyan anyagokká, amelyek már képesek energiát adni nekünk.

Ahhoz, hogy a májba szállított zsír energiaforrássá váljon, előbb át kell alakítani olyan „üzemanyaggá”, ami felhasználható a sejtekben levő parányi „erőművekben”.

A szervezetünk úgy működik, hogy sokféle üzemanyagot képes használni, ahogy ezt már korábban is láttuk.

A zsírból a májban készült fűtőanyagokat ketontesteknek hívjuk. Ezek a vízben könnyen oldódó molekulák kilépnek a májsejtekből a sejteken kívüli folyadékba, és eljutnak a szervezet többi sejtjeihez, energiatermelésre.

A sejtjeink zsírsavakat is képesek üzemanyagként használni a ketonokon és a cukron kívül.

Természetesen igaz, hogy bizonyos idő kell, hogy a szervezetünk „át tudjon kapcsolni” a különböző üzemanyagformák között.

Ez a „használj zsírt üzemanyagként” képesség leginkább a máj sejtjeinél van meg, de erre idővel a szervezet többi sejtje is képes lehet, kevés kivétellel.

Így elmondható, hogy a zsírok átalakításának legfontosabb szereplője a máj, ezért ahhoz, hogy bárkinek a szervezete átálljon zsírégetésre, jó, ha törődik vele, és gondoskodik a folyamatosan jó állapotban tartásáról.”

Tudj meg többet a zsírégetés feltételeiről, és nem küzd tovább a kilókkal!

Olvasd el a Kulcs a zsírégetés című könyvből mindazt a benne elérhető tudást, aminek használatával a kezedbe veheted a testsúlyod alakítását!

Rendeld meg itt a Kulcs a zsírégetéshez című könyvet most!

Mivel most a májé volt a főszerep, így a mai termékajánlatom is ezt a fontos szervünket támogatja.

A Vitalissimo webáruházunkban elérhető Myrobalan termékcsalád májtámogató „LivR” készítménye a tibeti gyógyászatban használt gyógynövényeket használja.

A „LivR” folyamatosan szedhető, nem szükséges időközönként szünetet tartani. A készítmény adaptogén hatású gyógynövényeket is tartalmaz, melyek csak a kibillent működést harmonizálják az optimálisan működő szerveket nem befolyásolva.

Rendeld meg itt ezt az egyedülálló Myrobalan májtámogató terméket!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket