Az alvás fontossága

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!

Pihentető alvásról szóló cikkeket ITT olvashat!


 

Az emberi test nem csak a bevitt élelmiszerekre reagál. Fontos minden környezeti behatás is. Hideg, meleg, napsütés, világosság, sötétség, sugárzás, stressz stb.

A nappali éberségért a kortizol nevű hormon felel. Ez tartja ébren a testet és mindezek mellett stressz esetén fokozza a teljesítőképességet, megfeszíti az izmokat, a figyelem erősebb lesz, jobban hallunk, látunk. Stressz-mentes időszakokban is jelen van és működik a testben, persze normális éberséget tartva fent. Az éjszaka elmúltával, mikor világosodik, a fény hatására e hormon termelődése felerősödik és biztosítja a test ébredését és ébren tartását. A kortizol legnagyobb mértékben reggel 6-7 óra között termelődik.

Az este beköszöntével, amikor sötétedni kezd, a termelése lecsökken, és azt eredményezi, hogy a test ébersége csökken, felkészül az ideális esetben pihentető alvásra. A legalacsonyabb szintet éjfél körül éri el. Ez a működési rendszer hosszú idő „tanulási” eredménye. A test megtanult igazodni a napszakok változásához.

Nappal a test éber, este pihenő üzemmódba kapcsol. Vagy másként – fényre bekapcsol, sötétségre kikapcsol.
Nyugtató alvás
A napi 7 óra pihentető alvás szükséges ahhoz, hogy a test regenerálódjon, újra épüljenek bizonyos részei, a sejtcsere megtörténjen, új és erősebb izmok épüljenek, méregtelenítés és zsírégetés menjen végbe stb. Amikor a testben túlzott mértékű és állandó a kortizol magas szintje, a test nem képes pihenő üzemmódba kapcsolni. Az ember többször felkel éjszaka, nem tud mélyen aludni, nyugtalanul forgolódik és reggel fáradtabban kelhet, mint ahogy lefeküdt.

Ma népbetegség a kialvatlanság, fáradékonyság, a reggeli kínlódva kelés, a kávé nélkül esélytelen reggeli kezdés. Amíg a stresszt nem húzzuk ki a testből, ez az állapot tartósan fennmarad. Nincs szörnyűbb, mint mikor úgy kezdünk egy napot, hogy egyfolytában azon gondolkodunk, hogy húzzuk ki a következő lefekvésig.

A pihentető alvás nem a sok alvással egyenlő. A pihentető alvás mérőfoka az, amikor a test újratöltve, energikusan indul a napnak és ez az energia kitart végig. Reggeli világosság és indul a nap, éber a test. Esti sötétség és vége a napnak, a test pihenni akar. Az alvás pedig 7 óra kell, hogy legyen. Természetesen ettől lehetnek felfelé és lefelé is eltérések, de nagy átlagban ennyi elég kell, hogy legyen.

Az egészséges test így működik.
/Forrás - Debreceni orvostudományi egyetem tanulmánya/

Ha nem alszol jól, ha nem kelsz pihenten, ha az energia szinted ingadozik, az mind egy tünete annak, hogy a tested nem működik megfelelően.
A Testszerviz program abban is segít, hogy az alvási problémáid is megoldódjanak!

Tudd meg, hogy miért nem alszol jól!
Tapasztald meg, hogy milyen a pihentető alvás!

Töltsd ki ingyenes életminőség tesztünket és szerezd vissza a pihentető alvás!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket