"A D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít..."

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igensúlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban – állítja dr. Szabó András.

A D-vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít – mondja az igazgató -, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. Ahogy a D-vitamin-hiányosok száma nő, úgy az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma is nő: a cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, multiplex sclerosis, reuma, daganatok stb.

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.”

Forrás www.semmelweis.hu

Pótold a D-vitamin készletedet itt!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket