Édesítő kisokos

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A mai modern világban egyre többen döntenek úgy, hogy a finomított cukrot (répacukor) egy egészségesebb alternatívával próbál meg helyettesíteni. Azonban, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be egészséges édesítőinket, némi kísérletezgetést és tapasztalatgyűjtést jelent. Ezt szeretném megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöttem a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók 3 legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.

Nyírfacukor/Xilit/Xylit

Külsőre és édesítőerőben megegyezik a kristálycukoréval, elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy másképp édes, kevésbé tömény, mint a kristálycukor, ezért célszerű kb. 10-15%-kal többet használni belőle, mint a kristálycukorból.

Jó tanács: Érdemes fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket, mert egyes esetekben puffadást és hasmenést okozhat a hozzászokási időszakban.

Édesítő kisokos

Stevia/Sztevia/Stívia

Édesítőereje állagtól függően változik. A stívia napi mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható, viszont nagyobb mennyiség fogyasztásakor kesernyés utóízt tapasztalhatunk. Sütésnél – főzésnél 198 fokig megőrzi édes ízét.

Stevia por: édesítőereje a répacukor 300-szorosa, így 20 gr stívia megfelel 6 kg kristálycukornak.

Stevia tabletta: a stevia tabletta akár 200-szor is édesebb lehet, mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. 1 db tabletta = 1 db kockacukor édesítő erejével ér fel.

Szárított, őrölt stívia levelek: 30-szor édesebbek, mint az azonos mennyiségű répacukor, vagyis 10 dkg kristálycukor = 3gr stívia levél édesítő erejével ér fel.

Folyékony stívia: a stívia fluid 50-szer, a szirup pedig 200-250-szer édesebb is lehet, mint az azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elég 8-10 csepp stívia fluid.

Eritritol

Édes íze csupán 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell használni, mint a kristálycukorból. 10 dkg répacukor = 15 dkg eritritol.
Jó tanács: 160 fokig nem veszíti el édes ízét. Elvileg nincs utóíze, de, ahogy én tapasztalom, nagyobb mennyiségben enyhén csípi az ember nyelvét.

Te még kristálycukrot használsz? Most már egyszerűbb dolgod van, ha szeretnéd lecserélni a kristálycukrot egy egészségesebb verzióra.

Állítsd be a megfelelő táplálkozásod!
TESTSZERVIZELJ!
Még több információra lenne szükséged az életmódváltáshoz?

Itt tudsz jelentkezni egy kötelezettségmentes, ingyenes konzultációra.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket