Ez hihetetlen! Nem a túl sok kalória a hízás oka...

                        TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSHEZ!          


 

Nincs, aki megkérdőjelezné azt a közkeletű, gránitszilárdságú elméletet, hogy aki több kalóriát vesz magához, mint amennyire szervezetének szüksége van, annak testében a felesleg zsír formájában elraktározódik, ami előbb-utóbb elhízáshoz vezet. A fogyás egyetlen módja pedig az, hogy kevesebb kalóriát eszünk (iszunk), és több mozgással elégetjük a többletet.

Egyszerű és logikus gondolatmenet, és a tapasztalatok is mindig azt mutatják, hogy ha rendesen ráállunk az evésre, akkor bizony jó eséllyel ki fogunk kerekedni. Mindig így volt, és így is lesz, nyugodtan továbbléphetünk, nincs itt semmi látnivaló.

Több kutató azonban semmilyen esetben sem akar továbbsétálni. Például David S. Ludwig, a Harvard Medical School gyermekgyógyásza és a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi professzora sem, aki a napokban alaposan belenyúlt a darázsfészekbe, amikor kijelentette, hogy felcseréltük az okot az okozattal, és nem a túl sok evéstől hízunk el, hanem az elhízás miatt eszünk többet a kelleténél.

Már az ősemberek is

Meredeknek tűnő elképzelés, már csak azért is, mert a tudósok már száz éve szentül meg vannak arról győződve, hogy akkor szedünk fel plusz kilókat, ha megbomlik a testünk energia-egyensúlya, azaz több kalóriával kényeztetjük magunkat, mint kellene. A legtöbb diéta is erre az elgondolásra épül, ezért számolgatjuk a kalóriákat, kerüljük a zsírt és a cukrokat, sokszor mindhiába.

Az elhízást modern civilizációs betegségnek tekintjük, PEDIG A HOMO SAPIENS MÁR AZ ŐSKORBAN IS HÍZÁSRA HAJLAMOS VOLT, aminek nyomós evolúciós okai voltak. Még pár ezer évvel ezelőtt is keményen meg kellett küzdeniük a mindennapi betevőért, és rendszeresen át kellett vészelniük szűkebb időszakokat, vagy akár éhínségeket is halászó-vadászó, gyűjtögető őseinknek. Leginkább azok maradtak életben, akik jobban tudták hasznosítani a nehezen megszerzett tápenergiát, akiknek jól működött az erre hajlamosító „takarékos génjük”, és bőség idején képesek voltak zsírszöveteikben elraktározni a felesleges kalóriákat ínségesebb időkre. 

Állandóan takarékra kapcsolunk

Ma már – a háborús időket leszámítva – nincsenek éhínségek a nyugati világban, a „takarékos gének” viszont ugyanúgy működnek, mint régen, ez pedig a mai emberek látványos súlynövekedéséhez vezetett. Annyira, hogy az Egyesült Államok lakosságának fele túlsúlyos, és a magyarok is élen járnak, az Európai Unóban csak Máltán magasabb az elhízottak aránya.

Itt üvölt egy paradoxon

Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy a véget nem erő kalóriákkal csatározás végre meghozza gyümölcsét, egy új elemzés ugyanis bejelentette az örömhírt: három évtizedes rendületlen növekedés után végre enyhén csökkenni kezdett a kalóriafogyasztás az Egyesült Államokban. De azt is, hogy érthetetlen módon, több mint egyharmadával többen küzdenek ma súlyfelesleggel, mint 2000-ben. Ráadásul a paradoxon nem magyarázható az ülő életmód elterjedésével sem, felmérések szerint ugyanis az amerikaiak fizikailag aktívabbak lettek az elmúlt két évtizedben.

Szemet szúrt ez a furcsaság David S. Ludwig harvardi professzornak is, aki kijelentette, hogy a széles körben elfogadott kalória-energiaegyensúly megközelítéssel nem lehet feloldani az ordító ellentmondást, az alternatív szénhidrát-inzulin modellel viszont igen.

Az elmúlt évtizedekben a fél világ az alacsony zsírtartalmú ételekre koncentrált, cserébe mindent elárasztottak a feldolgozott szénhidrátdús élelmiszerek.

A fehér kenyér, a fehér rizs, a reggeli gabonapelyhek, csipszek, vagy a cukros ételek azonban túl magasra emelik az inzulinszintet, és olyan hormonális változásokat idéznek elő, amelyek EXTRA ZSÍR TÁROLÁSÁRA PROGRAMOZZÁK ÁT A SZERVEZETÜNKET. Önmagában tehát nem a sok kalória a probléma, mondja a professzor, hanem az, hogy minden étkezéskor túl sok kerül a zsírszövetbe, és túl kevés kalória marad a vérben ahhoz, hogy kielégítsék testünk energiaszükségletét. A kalóriák eloszlásával van a gond, nem a mennyiségével.

EZÉRT AGYUNK HAMIS ÉHSÉGÉRZETET KELT BENNÜNK, ÉS MÁR BE IS INDUL AZ ÖRDÖGI KÖR.

A szervezet sejtjei csak inzulinhormon jelenlétében képesek felvenni a vérből a cukrot. Ám a szénhidrátokkal és cukrokkal folyamatosan magasra lökött inzulinszint könnyen inzulinrezisztenciához vezethet, amelyet a cukorbetegség előszobájának is neveznek

Forrás: index.hu

Mi akkor a megoldás?

Igyekezzünk olyan táplálékokat fogyasztani, amiben kevés cukor van, kerüljük a gluténtartalmú péksütiket, kenyeret, kezdjünk el egyre több zöldet fogyasztani (zöld leveles saláták), amik lassan felszívódó szénhidrátok.

A cukrot helyettesíthetjük természetes édesítőszerekkel, vagy ki is hagyhatjuk.

Alacsony glikémiás indexű ételeket érdemesebb választani, olyanokat, olyanokat, amik nem emeleik meg az inzulinszintet.

ha már inzulinrezisztenciánk van, akkor az inzulin receptorok érzékenységét fokozzuk myo-inozitollal.

Segítsük a májunkat rendbe hozni, hogy jól fel tudja dolgozni a bevitt tápanyagokat és megfeleéően aktivizálja a zsírégető hormonjainkat.

A pihentető alvás alapfeltétele a szervezet regenerálódásának, í mélyalvási periódusok pedig szintén a zsírégetés zálogai.

Kulcs a tápanyagokhoz című könyvünkben részletes tájékoztatást kapsz mindezekről!

Olvasd el és dobd le a felesleges kilókat!

Egészséges élelmiszereket itt találsz!

Zöldturmixpor

Myo-inozitol

Édesítőszerek

Máj tisztítás és méregtelenítés


 

Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

MI RENDELKEZÜNK A VÁLASZOKKAL!

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT! 

SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket