A jojó-effektus

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A fogyókúrák többsége a szükséges kalóriák megvonásával próbál meg eredményt elérni. Ez azonban minden esetben a jojó-effektus zsákutcájába vezet.
Megvonni ugyanis csak a feleslegesen bevitt kalóriákat célszerű, a működéséhez szükséges energiát mindig biztosítani kell a szervezet számára. Ellenkező esetben energiahiány alakul ki, és a szervezet védekezésre (erőteljes raktározásra) kényszerül, amely részben a jojó-effektus kialakulásához vezet.

A jojó-effektus kialakulásának az az oka, hogy a kalóriamegvonást a szervezet éhezésnek értelmezi, így egy idő után kénytelen átállni "energiatakarékos" üzemmódra, hogy kevesebb energiával is tudjon működni. A fogyókúra után, a régi rendre történő visszaállás a kialakult hiány "behajtását" indítja el a szervezetben. A fokozott raktározás gyors súlynövekedést okoz, amelynek mértéke a diéta előtti súlyt meghaladó hízás lesz.

A jojó-effektus - a szervezet működéséből fakadóan - törvényszerűen kialakul.

A jojó-effektus

A másik ok, amiért a fogyás céljából történő energiamegvonás káros, hogy a szervezetnek nem marad tartaléka, és ha erőkifejtésre kerül sor, nincs bevethető plusz energia.

A kialakuló tápanyag- és vitaminhiány miatt a szervezet egészének működése is kárt szenved. A koplalás egy-egy böjt vagy tisztítókúra formájában hasznos, ekkor azonban egészen más a célja. A koplalás tehát nem egyenlő a fogyókúrával, és hosszú távon veszélyes is.

A jojó effektus gyakori ismétlődése az egyik legártalmasabb dolog, ami a szervezetet érheti. Még az állandó túlsúly is kevésbé veszélyes, mint a folyton változó testsúly.
Forrás: Dr.Csiszár Miklós sebész, életmód-tanácsadó


Kerüld el végleg a jojót és tudd meg hogyan tarthatod meg az ideális súlyodat egy életen át!
Válts életmódot, táplálkozz tudatosan!
Dönts egy jobb életminőség mellett!

JELENTKEZZ EGY KÖTELEZETTSÉGMENTES ÉS INGYENES ÉLETMÓDVÁLTÓ BESZÉLGETÉSRE ITT!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket