Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
Karácsonyi vércukorszintőr
Kiváló C-vitaminforrásként ismert
A káposzta és a káposztafélék családjába tartozó fodroskel a téli hónapok jól ismert, C-vitaminban gazdag tápanyagbajnoka.
Közeledik a karácsony, sokan készítenek az év végi ünnepek alatt töltött káposztát, ami kedvelt ételünk a téli hónapokban.
A töltött káposzta
Azt gondolhatjuk, hogy a töltött káposzta, ahogy ezt az ételt ma ismerjük és szeretjük, csak a magyar konyha népszerű étele.
Valójában ez az étel a mai ismert recepttel a 18. században terjedt el török hatásra Magyarországon és a többi balkáni nép konyhájában.
A töltött káposzta első magyar leírt receptje így hangzott Misztótfalusi Kis Miklós: Szakácsmesterségnek könyvecskéjében (1695):
„A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só; ez meglévén darabonként takargasd egész káposztalevélben, elsőben az ormóját lemetélvén azaz a torzsácskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jól; és mikor megfőtt, egy kevés bort bocsáss belé, jobb ízű lesz, tálald fel; ha megborsolod, annál jobb lészen.”
A káposzta nemcsak C-vitaminforrás
Kulcs a tápanyagokhoz könyv
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve így ír a káposztáról:
„A káposztafélék vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és fitotápanyagok tárházát kínálják. Ez az egyik legjobb zöldségcsoport, aminek egy-egy képviselőjét minden nap be kellene építenünk az étrendünkbe, ha tápanyagban gazdag ételeket szeretnénk fogyasztani.
Ebbe a növénycsaládba a következő zöldségek tartoznak: brokkoli, fodros kelkáposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó (amely a növény ehető rügye), kínai kel és természetesen a különféle fejes káposzták.
Ezeknek a zöldségeknek a cukor- és keményítőtartalma alacsony. Bár ízüket sokan nem szeretik, de pont ez tanúsítja a csoport tápanyaggazdagságát, ugyanis sok bennük a magas kéntartalmú vegyület. A zöldségek megrágásakor olyan enzimek lépnek működésbe, amelyeknek kesernyés az ízük.
A káposztafélékben levő hasznos tápanyagok – a vas, kalcium, magnézium és a kálium mellett sok bennük még az A-, C- és K-vitamin.
A káposztafélékben levő tápanyagok közé tartoznak még a karotinoidok, polifenolok és indolok.
Ezek közé az indolok közé tartozik az indol-3-karbinol nevű hatóanyag, ami segíti a hormonháztartásunk egyensúlyának megőrzését azzal, hogy támogatja az ösztrogén hormon lebontását.
A káposztafélékben levő fitotápanyagok gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
A káposzták eres leveleiben túl sok vízben oldhatatlan rostot – azaz fás részt – találunk, ami megnehezítheti az emésztésüket. Ezért ezeket a vastag részeket célszerű eltávolítani a konyhai előkészítésük során.”
Ha szeretnél a konyhádba kerülő élelmiszerek tápanyagtartalmáról sok hasznos tudnivalót megismerni, akkor a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvnél nincs jobb választás.
Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!
Hogyan segíti a káposzta a vércukorszint kiegyenlítését?
Kevesen tudják, hogy a kálium segíti az inzulinhatást, és ezzel megszabadít a cukor utáni sóvárgást, a falási rohamokat és a túlevést okozó vércukorszint ingadozásoktól.
Mivel a káposztafélék, és különösen a fodroskel sok káliumot és rostot tartalmaz, ezért kiváló segítőtárs az ünnepek alatt a „karácsonyi kilók” ellen.
Karácsonyi mentőöv a Vitalissimo webáruházból!
A káposztafélék - mint az imént olvashattad - tápanyagokban rendkívül gazdag ősi bajnoka a fodroskel, vagy más néven fodros őskáposzta.
A Testszerviz két saját márkás, bio fodroskelt tartalmazó szuperélelmiszere a Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldturmix por.
Közülük bármelyiket felhasználhatod a napi turmixod, vagy más ételeid gazdagításához, például hozzákeverheted darált húshoz vagy rántottának felvert tojáshoz.
Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Fodroskel port!
Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!