Kialvatlanság, krónikus stressz? Túlélő üzemmód!

Megjelent új könyvünk - KULCS A STRESSZOLDÁSHOZ!           

Rendeld meg csomagkedvezménnyel itt!

Kulcs a stresszoldához


 

Mindnyájan tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, kisebb adagokat kellene ennünk.

Mégis miért van az, hogy pl. egy pékség vagy cukrászda előtt elhaladva megfeledkezünk mindenről, és nekiállunk enni?

Vagy hogy ebédnél másodszor is telepakoljuk a tányérunkat, esetleg éjféltájt is rohamot intézünk a hűtőszekrény ellen?

Bármilyen meglepően hangzik, a kutatások szerint ennek az egyik lehetséges oka a nem elegendő alvás, ugyanis ha valaki nem alussza ki magát rendesen, nemcsak fáradt lesz, hanem egy sor olyan anyagcserefolyamat is lezajlik a szervezetében, ami elősegíti a hízást. A kialvatlanság ugyanis két, az étvágyat és a teltségérzetet szabályzó hormont (leptin és ghrelin) szabadít fel. Egy nemzetközi tanulmány szerint azoknak, akik két egymást követő napon csak 4 órát aludtak, 18 százalékkal csökkent a leptin és 28 százalékkal nőtt a ghrelin a szervezetében, mindez a gyakorlatban vizsgálatban résztvevő önkénteseknél az étvágy 24 százalékos növekedését okozta.

Talán már közhelynek tűnik, hogy lépten-nyomon a stresszel példálózunk az egészségkárosító faktorok vonatkozásában, de sajna ez a jelen esetben is kőkemény valóság.

Az állandó stressz ugyanis nagy mennyiségű kortizol hormont szabadít fel a szervezetben, ami étvágynövelő hatású, és túlevéshez vezethet. A kortizol ráadásul az ún. vigasztaló ételeknek, azaz a zsírban, cukorban vagy sóban gazdag falatoknak kedvez. Mivel a zsírsejtek maguk is képesek kortizolt termelni, így egy eleve kövér embernél ez a hatás akár meg is kettőződhet, vagyis valódi ördögi kör alakul ki.

Lépj ki a komfortzónádból, és szabadulj meg a plusz kilóidtól!
Részletek itt: www.tetested.hu

KEZD INGYENES TESZTÜNK KITÖLTÉSÉVEL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket