Kurkuma: az ősi fűszer- és gyógynövény varázslatos világa

Ősi fűszer- és gyógynövény

Az indiai sáfrány, más néven a kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték ezt a Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos fűszernövényt, amit ma már a trópusokon mindenütt termesztik.

Amellett, hogy élénksárga színe miatt ma már kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik alapanyaga, és az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény.

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító tulajdonsága miatt használják, és univerzális gyógyszernek tartják. Javasolják lázra, gyulladásokra, fertőzésekre, ízületi panaszokra.

A kurkumát kifejezetten ajánlják zsíros ételek után, a teltségérzet megelőzésére és elmulasztására, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre egyaránt. Pépesítve sebekre, kígyómarásra és pókcsípésre is alkalmazzák.

Emésztőrendszeri hatás

Az ősi gyógyászati hagyomány mellett a kurkumát az orvostudomány is vizsgálja.

A kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért a gyökerében és gumójában található kurkumin felelős. A kurkumin mind vízben, mind zsírokban rosszul oldódik, és az emésztőrendszerbe jutó kurkumin rosszul szívódik fel és gyorsan lebomlik.

A rossz felszívódása miatt csak alacsony koncentrációban kerül be a vérkeringésbe, így nem valószínű, hogy a szervezet egészében jelentős hatást tud kifejteni.

Ugyanakkor a szájon át bejutó kurkumin elég magas koncentrációt képes elérni a bélcsatornában, és a bélnyálkahártya sejtjeiben kifejtheti DNS-károsodások ellen védő hatását.

A kurkuma jótékony emésztőrendszeri hatása így tudományosan is megalapozott.

A fentiek mellett a kurkuma hatékony gyulladáscsökkentőnek és antioxidánsnak is bizonyult bélgyulladások és ízületi gyulladások esetén is.

A kurkuma és az Alzheimer-kór

Statisztikai tény, hogy Indiában ritkább az Alzheimer-kór, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal. Alzheimer-kórban a kurkumin a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával fékezheti a betegség súlyosbodását.

A kurkumin még kis koncentrációban is javíthatja az idegsejtek működését, bár még további kutatás szükséges a pontos jótékony hatás kiderítésre.

Emésztőrendszeri daganatok

A szájon át adott kurkumin állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrák kialakulását. Bár az állatkísérletek ígéretesek, emberre vonatkozóan egyelőre még kevés adat áll rendelkezésre.

A korábbi kutatásokból ismeretes, hogy a kurkumin elősegíti az egyes daganatellenes szerek hatását, ezért első lépésben a kurkumin hatékony és a betegek számára elviselhető adagját próbálják megállapítani. A vizsgált daganatok között van vastagbél-, emlő-, hasnyálmirigyrák, illetve bizonyos leukémiák.

Kurkuma és a 2-es típusú cukorbetegség

Az oxidatív stressz és a gyulladás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Vannak már arra is tudományos adatok, hogy a kurkumin hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kezelésében.

A tudományos kísérlethez olyan betegeket válogattak ki, akiknél korábban inzulinrezisztenciát, vagyis a cukorbetegséget megelőző állapotot diagnosztizáltak. Azoknál, akik kurkumint kaptak, nem alakult ki a cukorbetegség, míg a placebóval kezelt betegek 16%-a cukorbeteg lett.

Így elmondható, hogy a kurkumin csökkentette az inzulinrezisztenciát, javította a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését.

Vitalissimo egészségáruház kurkuma slágerei

A kurukuma fenti egészségtámogató hatásai miatt nem hiányozhat a Vitalissimo Testszerviz webáruház kínálatából.

Ha közvetlenül szeretnéd por formában, akár fűszerként használni, akkor a Te kedvenced a Natur Tanya® kurkuma őrleménye lesz, amiből külsőleg akár bőrszépítő, regenerációs pakolást is készíthetsz!

Az aranysárga port használhatjuk a drága sáfrány helyett, sőt ez adja a mustár és a curry fűszerkeverék aranyló sárga színét. Narancsos-gyömbéres íze, kissé csípős, itthon főként rizsek, bab, lencse és zöldségételek fűszerezésénél használhatjuk, és az indiai konyha épít rá.

Kattints ide, és rendeld meg a Natur Tanya® kurkuma őrleményét!

A Vitaking kapszulás terméke nem fűszerként, hanem étrendkiegészítőként használható napi 3 kapszula bevételével, 1-1 db elosztva a főétkezéshez. Így a gyulladáscsökkentő hatású kurkuma kényelmesen alkalmazható. A 60 db kapszulát tartalmazó termék 20 napra elegendő.

Kattints ide, és rendeld meg a Vitaking kapszulás kurkuma termékét!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Ebben a könyvben részletes leírást találsz a fűszerekről, így a kurkumáról is és azokról a tápanyagokról, amiket a különböző ételalapanyagok, gyümölcsök, zöldségek és vitaminok kínálnak.

Ezeken kívül a Kulcs a tápanyagokhoz könyv a következő kérdésekre is megadja a részletes válaszokat:

- Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

- Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

- Mik azok a fitotápanyagok?

- Miért fontosak az antioxidánsok?

- Milyen egy teljes értékű étel?

- Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

- Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

- Milyen egy igazi energiaital?

- Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

- Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?

Kattints ide, és tedd a kosaradba a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet is!

A cikk forrása: A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai - WEBBeteg

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket