A laktóz intoleranciáról

A lakosság jelentős része szenved tejcukor érzékenységben, az emberek kb. 15%-a születése óta – génjeiknek köszönhetően – nem képes megfelelően emészteni a laktózt, s ez allergiás reakciókkal jár.

A másik lehetőség, hogy a tejcukor érzékenység fokozatosan fejlődik ki, pl. valamely betegség velejárójaként: Crohn-betegség, colitis vagy egy egyszerű gyomorrontás.

A laktóz a cukrok azon formája, mely a tejben található. Normális esetben a tejcukrot a laktáz nevű enzim bontja, amit a vékonybél termel. Egy gyomorfertőzés során, amikor bizonyos baktériumok megtámadják az emésztőrendszert, károsodhatnak a bélbolyhok és a laktáz enzim termelődése jelentősen lecsökkenhet és ez lassítja a felszívódást. Amikor a tejcukor nem bomlik le teljesen a vékonybelekben, hanem a vastagbélbe jut, ott fermentálódik és jelentős mennyiségű gázt termel, ami hasmenéshez, puffadáshoz és görcsökhöz vezethet.

Ez a folyamat játszódik le a legtöbb idős embernél és azoknál, akik érzékenyek a tejcukorra. És ez valóban kialakulhat akár egy közönséges „gyomorrontást” követően is. Nehéz megjósolni, hogy ki válik tejcukor érzékennyé egy fertőzést követően, ez akár teljesen véletlenszerű is lehet. Előfordulhat olyan eset, hogy egy egész családon végigsöpör egy bizonyos gyomorfertőzés és a családnak csupán egy tagja válik tejcukor érzékennyé.

A laktóz intolerancia felismerése nem mindig egyszerű dolog, sokan először nem is gondolnak arra, hogy a tejtermékek okozzák a panaszokat. Egyes embereknél eltérő mennyiség okozhat tüneteket, általában elégséges 5g is, hogy a kellemetlen panaszok megjelenjenek.

Akiknél kifejlődik az ún. másodlagos laktóz intolerancia, tehát a tejcukor érzékenységet pl. egy emésztőrendszeri fertőzés okozza, náluk 75%-ban teljes gyógyulás következhet be. Ez azonban nem egyik percről a másikra megy: általában 1-2 év kell hozzá. Van, akinél azonban a panaszok soha nem múlnak el tejtermék fogyasztását követően.

A probléma sokkal összetettebb, ha a tejcukor érzékenység más krónikus betegséggel párosul: pl. Crohn-betegség. A betegek gyakran azt gondolják, hogy az alapbetegségük okozza a tüneteket, pedig laktóz intoleranciáról van szó.

Azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejet, illetve tejtermékeket nem szabad elkeseredniük, hiszen egyre több tanulmány utal arra, hogy a tej messze nem olyan értékes táplálék az embernek, mint azt korábban sokan gondolták. A tej valójában az újszülött tápláléka, amit pedig az emberek nagy mennyiségben fogyasztanak (tehéntej), az az újszülött borjú tápláléka. A tejben található zsírok finoman fogalmazva sem tartoznak azok közé a zsírok közé, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Ha pedig a csontritkulás miatt aggódna, ne felejtse, hogy pl. a növényevő szarvas hatalmas agancsot képes növeszteni tej nélkül is. 

Forrás: drtihanyi.hu

Egyen sok zöldséget és biztosítsa szervezetének a szükséges D3-vitamin mennyiséget!

Webáruházunkban Prémium Válogatott D3-vitamint talál. Böngésszen kedvére itt!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket