Március 4. az Elhízás elleni világnap

Magyarország Európa vezető elhízási „nagyhatalma” lett

Az MTI hírül adta, hogy a Kutatópont Műhely, amely már tíz éve végez társadalomkutatást a közelmúltban készített egy reprezentatív felmérést a testsúllyal kapcsolatban.

Ez a felmérés nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív volt, ami azt jelenti, hogy a felmérés nagy valószínűséggel igaz lehet az egész magyar társadalomra.

A felmérés eredménye egyáltalán nem meglepő: 100 emberből 87 elégedetlen a testsúlyával.

A szubjektív válaszok alapján megkérdezett emberek majdnem 40%-a szerint csupán pár kiló felesleggel rendelkezett, a 25%-uk normál testsúlyúnak tartotta magát, és csak minden 16. ember gondolta (6,25%) magát kifejezetten soványnak.

Ha azonban a valóságot tükröző testtömegindex (BMI) alapján nézzük a számokat, akkor a válaszadók csupán 2%-a volt sovány, és a normális súlykategóriába már 36%-nyi válaszadó esett.

A válaszadók közül a súlyosan elhízottak aránya 13%, míg a túlsúlyosak aránya 34% volt, valamint a 28%-uk a fentieknél kisebb mértékben számított enyhén elhízottnak.

A fentiekből kiderült, hogy a saját súlyunkról alkotott képen sokat szépítünk, és sajnos a testtömegindex alapján történő besorolásunkat nem tartjuk magunkra nézve igaznak.

A válaszadók mintegy 20%-a érezte a súlytöbblet miatti egészségügyi problémákat, de csupán 4%-uk gondolta azt, hogy az egészségromlása tartós lehet.

Világszerte 2,1 milliárd ember él túlsúlyosan, és ebből 671 millió kifejezetten elhízott. Az érintettek gyakran küzdenek szív- és érrendszeri betegségekkel és cukorbetegséggel. A WHO adatai szerint évente 2,8 millió ember hal meg az elhízás egészségügyi következményeitől.

Ne csak azt tudjuk, hogy március 4-e az Elhízás elleni küzdelem világnapja, hanem tegyünk ellene hatékonyan a

Testszerviz Csináld Magad programmal!

„Kis lépések – nagy eredmények!” – Testszerviz

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket