Melyik teát idd, ha fitt akarsz maradni? Mutatjuk az alternatívákat!

Ha bekapcsolsz egy angol filmet vagy sorozatot, szinte biztos, hogy a szereplők félóránként megisznak egy teát. Az Egyesült Királyságban már évszázadokra visszanyúló kultusza van, de szerencsére itthon is egyre inkább kezd elterjedni - főleg az egészséges életmódot folytatók körében.
 
“Azért iszik az ember teát, hogy feledje a világ baját.”

/Közmondás - ismeretlen szerzőtől/

Ha bekapcsolsz egy angol filmet vagy sorozatot, szinte biztos, hogy a szereplők félóránként megisznak egy teát. Az Egyesült Királyságban már évszázadokra visszanyúló kultusza van, de szerencsére itthon is egyre inkább kezd elterjedni - főleg az egészséges életmódot folytatók körében.

Van, aki gyomorbántalmakra issza, van aki allergiára, esetleg szív- és érrendszeri panaszokra, vagy csak simán élvezetből. Egy azonban biztos: teázni jó.

Olyan teákat is mutatunk, amik segítenek leküzdeni a mindennapi stresszt.

Teák, amik nyugtatják a lelket 

Sokszor mondják, hogy a stressz a XXI. századi ember egyik legnagyobb ellensége, ez azonban csak részigazság. 

Stressz és distressz

A stressz ugyanis egy természetes, evolúciós folyamat eredménye, ami a túlélést segíti.

Amikor például vezetés közben véletlenül a szembejövő sávból elénk sodródik egy autó, a stressz hatására kortizol termelődik a szervezetben, aminek köszönhetően villámgyorsan el tudjuk rántani a kormányt és képesek vagyunk reagálni a váratlan helyzetre.

Azonban az evolúció során, ahogy egyre inkább távolabb kerültünk a természettől, a stressz mikéntje is átalakult. Amíg őseink az életüket féltették a farkasoktól, medvéktől vagy egy ellenséges népcsoporttól, addig most az egzisztenciánkat, az állásunkat és az egészségünket féltjük.

Amikor a stressz állandósul, a szervezetünk folyamatos készültségben van, és kortizolt termel - ez pedig hosszú távon rendkívül legyengíti az immunrendszert. 

Ez az ún. distressz, vagyis amikor már komolyan dolgozni kell azon, hogy lenyugtasd magad. Ennek több, különféle módja van - például tánc, jóga, vagy épp a teázás.

Többféle nyugtató hatású tea létezik, ami lelassítja a túlpörgött szervezetet, és segíti helyrebillenteni a lelki egyensúlyt. Ilyen például a orbáncfű-, vagy a citromfű tea. Az idegesség sokszor a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódik. 

A citromfű segíti a szerv működését, így az ideges eredetű szívpanaszokat is. Ha álmatlansággal küzdesz, a citromfű szintén jó választás.

Nemcsak a kávé pörgethet fel, hanem a teák is!

Pörgesd fel magad!

Amennyiben épp az ellenkező hatást szeretnéd elérni - vagyis fel szeretnél pörögni -, arra is van megoldás. 

Ilyenkor az ember rendszerint a kotyogós után nyúl, és lefőz egy jó erős feketét, azonban a magas vérnyomással, refluxszal küzdőknek vagy a koffein érzékenyeknek más alternatívák után kell nézniük.

Szerencsére rengeteg (nagyon finom) opció létezik erre az esetre. 

Megjegyzés: Valamiért a közhiedelemben az a tévhit terjedt el, hogy a zöld tea, és a fekete tea nem tartalmaz koffeint, ami nem igaz - épp ezért koffein érzékenyeknek nem ajánlott. Azonban a refluxban szenvedők szerencsére fogyaszthatják. 

Egyébként mindkét teafajta nagyon egészséges, a zöld tea rengeteg flavonoidot és polifenolt tartalmaz, a fekete tea pedig immunerősítő hatással bír.

Sajnos a legtöbb tea koffeint tartalmaz és csak különböző eljárásokkal lehet őket teljesen koffein mentessé tenni.

A legjobb energetizáló teák a matcha, a zöld tea és a fekete tea.

A gyógyhatású teákat már hosszú évszázadok óta alkalmazzák.

Gyógyító hatású, antibakteriális teák - nem csak influenzaszezonban 

A teákat már a népi gyógyászatban is alkalmazták, nem véletlen, hogy mostanság a reneszánszukat élik. A gyógyteákat ugyanis általánosan, az immunrendszer turbózására, és célzottan is lehet használni. 

Általános antibakteriális hatású tea például a borsmenta, a kamilla és a gyömbér.

A borsmenta erős gyulladáscsökkentő hatású, valamint C-vitamint és több ásványi anyagot, nyomelemet is tartalmaz.

A kamilla külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyulladásra. Az egyik legnépszerűbb gyógynövényt már nagyon régóta használják: oldja a nyákot, valamint tisztítja a torkot és a légutakat, így megfázás esetén az egyik legjobb gyógytea.

A gyömbért magában is ehetjük - mivel az egyik legjobb antibakteriális gyökeres növény. (Igaz elég erős, úgyhogy érdemes vigyázni vele.) A teába reszelve, vagy porított formában, teaként fogyasztva is szuper immunerősítő hatással bír, így érdemes kipróbálni.

Ha méregteleníteni szeretnél, a csalánnál keresve sem találnál jobb növényt erre. Allergia esetén is gyakran használják, hiszen megtisztítja a vért a hisztamintól, ami a reakciók kiváltásért felelős aminosav. Ezenkívül stabilizálja a vércukorszintet, és megtisztítja a bélrendszert a káros salakanyagoktól. 

Ezt a teát érdemes fogyasztani, ha szellemi munkát végzel vagy vizsgára készülsz 

A Ginkgot már az ősi Kínában is használták a demencia (memóriazavar) kezelésére, illetve megelőzésére. 

Ezt a remek hatását annak köszönheti, hogy az egész szervezetben, így az agyban is, javítja a vérkeringést. Ráadásul a ginkgo magas kolin-tartalommal bír, ami segíti az agyi, neurális kommunikációt, és javítja a kognitív képességet.  

Egy mindennapi rituálé 

A teázás egyfajta szertartás, rituálé is lehet a szürke hétköznapokban. Ha ezt a tevékenységet beépíted a napi rutinodba, és megteremted magadnak azt közeget, ahol ki tudsz szakadni a mókuskerékből, akkor jó úton haladsz az egészséges és stresszmentes élet felé. 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket