Miért fontos, hogy kipihend magad?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!   

  


 

A kortizolszintünk (stressz hormon) fizikai vagy mentális stressztől függetlenül alapesetben reggel 8 óra körül tetőzik, a szintje a hajnalban, 4 óra környékén, de általában 3-5 órával az alvás kezdete után a legalacsonyabb.

Nagyjából akkor, amikor a növekedési hormon kibocsátása is a legmagasabb; ezeknek a hormonszinteknek az ingadozása tökéletesen egybevág. Az ébredést követően tehát célszerű a lehető leghamarabb tápanyagot vennünk magunkhoz, lehetőleg könnyen emészthető és... gyorsan felszívódó fehérjeforrásból, összetett szénhidrátforrásból.

Bulizni király dolog. Néha, vagy gyakran, ahogy érzed. Viszont nem árt, ha tudod, hogy, az alkoholfogyasztás nem csak a tesztoszteronszintre és a fehérjeszintézisre van kedvezőtlen hatással, de a kortizolszintet is megemeli.

Az alvásmegvonás durván megküldi a kortizolszintet: így nem csak a regeneráció hiánya hátráltat a fejlődésben, hanem extra kortizollal is számolhatsz. A pszichés stressz ugyanezt a kategóriát képviseli, bár kétségtelen, hogy az ilyen stresszel járó események alól nem feltétlenül tudjuk magunkat tudatosan kivonni. Lehetőség szerint azonban törekedjünk a nyugalmunk megőrzésére, ez már fél siker.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket