Őszi szívtippjeink

Ma már nem kérdés

Ma már nem kérdés, hogy az élelmiszeripar által kínált, gyártósorokon előállított élelmiszerek, készételek és italok nem tesznek jót az egészségünknek.

Vajon melyek azok, amiket jobb, ha nem hozunk haza a boltokból?

Ezeknek a termékeknek a közös jellemzőjük, hogy sok bennük a cukor, illetve nagyon kevés bennük, vagy hiányzik belőlük a rosttartalom. Ezek az élelmiszerek és italok az alábbi, 10-es csoportba sorolhatók:

  • Kenyérfélék és más gabonafélék előállított ennivalók (alcsoportok: reggeli gabonafélék, sötét/teljeskiőrlésű kenyerek, finomlisztből készült kenyér).
  • Szószok, ketchup, kenhető növényi alapú zsiradékok (margarinok), ízfokozóval és más adalékanyagokkal készített ételízesítők, fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmazó édesítők.
  • Csomagolt édes snackek és desszertek, cukrásztermékek.
  • Csomagolt sós snackek, chips-ek.
  • Cukorral édesített italok, gyümölcslevek.
  • Hentesáru, feldolgozott vörös húsokból, baromfiból és halakból.
  • Fogyasztásra kész vagy félkész (melegíthető vagy süthető) ételek.
  • Joghurt, tej vagy túró alapú desszertek, ezek jellemzően édes ízűek.
  • Tömény szeszes italok, pálinkák.
  • Mesterséges édesítővel ízesített italok.

Ezekben a termékekben sokféle adalékanyagot is találhatunk az összetevők között.

Összességében ma már elfogadott az orvosok és a táplálkozástudományi szakemberek körében, hogy a fenti tíz csoportba sorolható élelmiszeripari termékek vastagon megemelik a szív- és érrendszeri, de más, úgynevezett civilizációs betegségek kockázatát is, az ilyen termékeket rendszeres fogyasztóknál.

Különösen a cukros italok és a feldolgozott húsáruk az a két termékcsoport, amelynek fogyasztása a legmagasabb kockázatú.

Vásároljunk a helyi termelőktől!

A felgyorsult életvitelünk, a munkával és utazással, házimunkával eltöltött idő, mind arra szorítja rá az embert, hogy egyre kevesebb idő alatt készítse el az ételét. Ma már kinek van fél napja arra, hogy elkészítsen egy két-három fogásból álló étkezést a négy-öt fős családjának?

Az élelmiszeripar termékei iránti hatalmas keresletet pont ez az időhiány alapozza meg.

Ha tehát oda akarunk figyelni az egészségünkre, akkor az bizony sokkal több időbe és jóval több munkába kerül. Ebbe beletartozik az is, hogy az ételkészítéshez szükséges alapanyagokat  a helyi piacról, a helyi kistermelőktől szerezzük be.

Tisztában kell lennünk azzal, ha már elkerüljük a fenti 10 csoportba tartozó enni- és innivalókat, akkor már sokat tettünk az egészségünkért.

Szívteszt

Ameet Bakhai, a londoni Spire Bushey Kórház kardiológusa szerint könnyen felmérhető, mire képes a szívünk.

HA GOND NÉLKÜL FEL TUDSZ SZALADNI KÉT LÉPCSŐSORON, SZÉDÜLÉS NÉLKÜL IS KÉPES VAGY HIRTELEN FELÁLLNI, 20 MÁSODPERCIG KÉPES VAGY VISSZATARTANI A LÉLEGZETED, ÉS LEGALÁBB 5 PERCIG TUDSZ GUGGOLNI, AKKOR MAJDNEM MEGNYUGODHATSZ.

A fenti próbasorozatot elolvasva azonnal felmerülhet az emberben, hogy ki lehet az a „szuperman”, akciófilmhős, aki ezeket képes megtenni abban az esetben, ha ezeket a próbákat mind meg kellene tennünk. És ez a teszt ráadásul nem garantál semmit, csak annyit állít a doktor úr, hogy „majdnem megnyugodhatsz”.

Magas vérnyomás esetén

A magas vérnyomás az egyik ismert rizikótényező a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban. Éppen ezért ajánljuk most a Myrobalan gyógynövény-komplex készítmények közül a Shiva terméket.

Kattints ide, és rendeld meg a Shiva természetes vérnyomás-csökkentő készítményt!

Rendszeres vitamin- és ásványi anyag, valamint nyomelem pótlás

A leghatékonyabb napi táplálék-kiegészítést a folyékony multivitamin és kollagénkészítmények jelentik! Ezekről a kiváló termékekről már többször írtunk, például itt!

Kattints ide, és válassz folyékony multivitamint a korod szerint!

Testszerviz Fodroskel por

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel itt mindenhol meghonosodott, és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, és így létrejött a tömött fejet képező káposzta, és a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

Pedig a fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a vas és réz.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira is, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek bizonyos daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében is, mert segítik a túl magas ösztrogénszint kontrollját.

Kattints ide, és rendel meg a Testszerviz Fodroskel port!

A port használhatod a napi turmixodba is, illetve beleteheted a salátaöntetedbe is!

Mivel a Testszerviz étrendi ajánlásainak része a zöldturmix, éppen ezért a Vidd Magaddal Zöldturmix porunk is nagyon népszerű Testszerviz termék.

Ebben a készítményben zöldalma, spenót, csipkebogyó és sárgarépa is van a fodroskelen kívül!

Kattints ide, és rendeld meg a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix port!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv külön fejezetben foglalkozik a szuperélelmiszerekkel, amelyek között ott van a fodroskel is.

A könyvben minden hétköznapi ételalapanyagról megtudhatjuk, hogy mennyi és milyen tápanyagot várhatunk tőle, és a belőlük készült ételek hogyan hatnak ránk.

A könyv foglalkozik a főzési eljárásokkal is, és ismerteti az ételek tartósításához, hűtve tárolásához szükséges tudnivalókat is.

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv sok más mellett a következő kérdésekre adja meg a válaszokat:

  • Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
  • Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
  • Mik azok a fitotápanyagok?
  • Miért fontosak az antioxidánsok?
  • Milyen egy teljes értékű étel?
  • Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
  • Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
  • Milyen egy igazi energiaital?
  • Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
  • Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
  • Milyen különböző étrendek vannak a világban?
  • Mi a jellemzője az egyes népek konyháinak? Milyen fűszereket használhatunk, hogy az étel arab, indiai, karibi, közel-keleti, mexikói, szecsuáni vagy thai jellegű legyen?

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

A cikk forrásai:

Kulcs a testhez könyv

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Kulcs a zsírégetéshez könyv

A cikk címképe: Image by Freepik

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket