Tudományos séf, mit ajánl?

Te is kapkodod a fejed az újabb és újabb táplálkozási trendek hallatán? Időszakos böjt? Étkezési ablak? Csak marhahús? Csak vegán?

Úgy látszik, az ilyen és hasonló étrendi irányzatoknak közös jellemzője a minél több saját „hívő” toborzása.

Benéztük a színfalak mögé, mutatjuk, mit találtunk!

Ne edd túl magad!

Egyre-másra jelennek meg különféle cikkek az „egészséges” jelzővel ellátott étrendi ajánlásokkal kapcsolatban. Íme itt is elérhető egy újabb kutatás (2024. május 28.), egy angol nyelvű cikk, hogy az eredeti forrásnál maradjak (Nature Communications).

A cikkben leírják, hogy az időszakos böjtölés és sok fehérje lehet a titka az egészséges bélrendszernek és a fogyásnak. Az időszakos böjtölés azt jelenti, hogy nem reggeltől estig, hanem csak egy úgynevezett, „étkezési ablakban” eszünk. Ez az ablak lehet 8 órás, de akár 4 órás is. Azaz például reggel 8-kor, 12-kor és 16 órakor eszik az ember, vagy a 4 órás időablak esetén 10-kor és 14 órakor, azaz naponta kétszer.

Még egy 8 órás ablakot sem képesek sokan betartani, hiszen ha valakinek falási rohamai vannak, azaz szélsőségesen hullámzik a vércukorszintje, attól a személytől teljesen érthető módon nem lehetne ezt a megszorítást elvárni. A 4 órás időablakról pedig nem is érdemes szót ejteni, mert a rendkívüli kihívást jelentene egy megszokott étrendet követő személynek. Az édesség utáni sóvárgásról, illetve a falási rohamokról az itt elérhető cikkünkben írunk.

Mi az, amit mégis érdemes lenne megfontolnunk a fentebb belinkelt angol nyelvű cikkből, tanulságként?

Úgy változtass az étrendeden, hogy csökkents a vércukorszint ingadozásokat, de ezt ne úgy érd el, hogy folyamatosan eszel, mert ez még kis adagok esetén sem fogja megoldani a vércukorszinttel kapcsolatos gondjaidat.

Ezt elsősorban úgy tudod megtenni, hogy megfogadod az innen letölthető „Egyél jól, legyél jól” című kiadványunkban olvasható ajánlásokat.

A fehérjék fontossága

Jó, ha tudjuk, hogy a fehérjékre éppen úgy szüksége van a szervezetünknek, mint a zöldségekre, növényi rostokra, jó zsírokra, olajokra (ahogy az benne van az „Egyél jól, legyél jól” című e-könyvecskében is). A szervezetünk a fehérjékből építi fel az izmokat, működteti az anyagcserét, és a fehérjék segítségével válik kiegyensúlyozottá a vércukorszintünk, valamint az általános közérzetünk is sokkal stabilabb lesz, ha elég fehérjét eszünk.

De nem mindegy, hogyan fogyasztjuk a fehérjéket! A hagyományos, egy-két étkezésre elosztott húsokkal, vagy más fehérjeforrásokkal ellentétben folyamatosan be kellene vinni fehérjét a szervezetünkbe. Ezt úgy érhetjük el, hogy minden étkezésnél eszünk fehérjét (például halat, húst, tojást vagy valamilyen fehérjetartalmú táplálékkiegészítőt), hogy az egyenletes aminosavszint fennmaradjon.

Annak érdekében, hogy megfelelő mértékű legyen a szervezetünkben az aminosavak szintje, az alábbiakban ajánlunk néhány jó minőségű, fehérjéket tartalmazó terméket, amikkel könnyen elérhetjük ezt a célt. Ezekkel az ajánlásokkal még a vegetáriánusok, illetve vegánok is élhetnek.

Vitalissimo fehérjemegoldások

Az első ajánlott termék a tartós egészségmegőrzés jegyében a Vitalissimo webáruházunkban kapható nagysikerű AMINO PRIMO, ami 100% esszenciális aminosavakból áll.

A termék nem hasznosul kalóriaként, mert a benne levő azonnal felszívódó aminosavak rögtön a felhasználási helyükhöz, a sejtekhez jutnak el, és nem készül belőlük üzemanyag a sejtek számára a májban.

Ez a készítmény adalék- és segédanyagmentes, illetve minden étrendbe beépíthető.

Kattints ide, és rendeld meg a saját AMINO PRIMO havi adagodat!

A kollagén is fehérje

A hűtőszekrényben tárolt csont- vagy húslevest és a kocsonyát is a csontokból, inakból kifőtt kollagén kocsonyásítja meg. Ez a zselészerű anyag olyan fehérje, ami sokféle típusú lehet.

A kollagén az állatokban és az emberi testben levő egyik legelterjedtebb fehérje, aminek fontos szerepe van a sejtek közötti tér kialakításában, az izmok, a csontok rugalmasságában és az inak, porcszövetek felépítésében, más szóval, a kollagén biztosítja  a különféle szövetek szerkezetét, rugalmasságát.

Bizonyos értelemben úgy is mondhatjuk, hogy ez a fehérje a „szervezetünk gumija”. A kollagén adja testünk teljes fehérjetartalmának 30%-át.

kollagén szó görög eredetű, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, mely ragasztót jelent.

Az életkor előrehaladtával a szervezetünk kollagéntermelése csökken, így már 30 év fölött érdemes gondoskodni a kollagén pótlásárról. A kollagénpótlás csökkenti a ráncosodást, illetve hialuronsavval és C-vitaminnal együtt képes a bőrünket megszépíteni.

Ez a fehérje serkenti a haj  és a körmök növekedését, a kollagéntől a körmeink sokkal erősebbé és rugalmasabbá válnak, ezért ritkábban törnek le.

Bőr-, haj- és körömápolásra hatékonyabb a táplálékkiegészítővel való pótlás, mint a bőrön keresztül felszívódó, kollagént is tartalmazó kozmetikumok használata.

Kattints ide, és rendeld meg a Swedish Nutra hatékony folyékony haj, bőr, köröm termékét!

Ízületek és csontok

A kollagén azáltal, hogy növeli a csontok, porcok, inak és ezért az ízületek rugalmasságát, valamint erősíti is azokat, növeli a stabilitásukat.

A kollagén pótlásával enyhíteni lehet a megterhelés vagy gyulladás miatt fellépő ízületi fájdalmakat, csökkenteni lehet a sportsérülések esélyét. A kollagénnel bőven ellátott ízületek sokkal terhelhetőbbek.

Kattints ide, és rendeld meg a Swedish Nutra hatékony „Joint Support” ízületvédő készítményt!

Szív és keringési rendszer

A kollagén rugalmassá tesszi az erek falát is, ezért a pótlása jelentős mértékben csökkenti az artériák merevségét, és csökken az LDL („rossz”) koleszterin szintje is. A vékony hajszálerek, artériák merevségének csökkenése hozzájárulhat keringési betegségek kockázatának a csökkentéséhez.

Kattints ide, és rendeld meg a Swedish Nutra halkollagént hialuronsavval és C-vitaminnal!

Testszerviz Extra Vegán Fehérjepor

Ez a vegán fehérjepor minőségi fehérjebevitelt jelent növényi alapon. A termék borsófehérjét és rizsfehérjét tartalmaz, gojibogyó- és acaibogyó-porral, quinoa liszttel kiegészítve.

Ezek a fehérjék kiváló alternatívák a laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek, illetve akik kerülik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A borsó és a rizsfehérje együtt komplex megoldást nyújt, remekül kiegészítik egymás aminosav tartalmát. A rizsfehérje kéntartalmú aminosavakban (pl.: cisztein és metionin) gazdag, a borsófehérje ugyanakkor a nem kéntartalmú lizinben bővelkedik.

Kattints ide, és tedd a kosaradba a Testszerviz Extra vegán fehérjeport!

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv

Ha többet akarsz megtudni az aminosavakról és fehérjékről, akkor a legjobb választás, a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve, amiben elolvasható minden szükséges információ a tápanyagokban gazdag étrend kialakításához.

Kattints ide, és rendeld meg a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

  A címkép Alexa képe a Pixabay-en.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket