Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
A cukormentes lekvár titka
TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!
Az ősz közeledtével egyre többet töltünk időt a konyhában a lekvárbefőzéssel. Barack, szilva, eper és számtalan gyümölcs, sőt zöldség kínálja magát, hogy télire eltegyük. Ebnnek óriási hagyományai vannak, minden korunkbeli emlékszik rá, hogy édesanyja, vagy a nagymama ilyenkor lekvárfőzésbe kezd. A lekvár lehet egészséges? Sikerülhet hozzáadott cukor nélkül is?
Lássuk!
Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető! Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is! Te is szoktál eltenni lekvárt?
Íme egy remek tipp cukormentes változatban, hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!
Kezdjük az elején!
Tudtad, hogy a lekvárt az Ókori görögöknek köszönhetjük? Először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!
Mitől lekvár a lekvár?
A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más. A pektinegy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben.
A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagáért.
Pektin hatásai:
- koleszterinszintcsökkentő
- szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható
- hatékony természetes méregtelenítő
- a vastagbélrák megelőzésére is használható
- segíti a bélműködést
- székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható
Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?
Rövidebb lesz a főzési idő: sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.
- Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.
- Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.
- Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye. Kevesebb víz fő ki és párolog a gyümölcs húsából.
- Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket
Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd.
Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is!
Befőzésre fel!
Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
info@interherb.hu
www.interherb.hu
Forrás - Csak a nőknek magazin a Testszerviz partnere
Egészségetekre!
További ínycsiklandó desszertek ITT találhatók!
Lélegzetelállító receptekre vágysz?
Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!
Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?
TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT!
SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!