1 db tojás: tényleg minden tápanyagot tartalmaz?

Napjainkban egyre gyakrabban nevezik szupertápláléknak a tojást.

Egyáltalán nem véletlenül teszik, nézd meg, mi van benne!


A tojás rendkívül értékes táplálék, melyet az emberek ősidők óta ismernek és fogyasztanak. Vannak benne fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Összesen kétféle tápanyagban szenved hiányt.

Nélkülözhetetlen zsírok

Egy tojásban nagyjából 4,8 gramm zsír van. A tojássárgája harmada zsírból, valamint zsírszerű vegyületekből tevődik össze. Az utóbbiak közül a koleszterin - bár nagy mennyiségű bevitele nem egészséges - nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A koleszterin ugyanis az epesavaknak, a sejthártyának, a velőhüvelynek - mely az idegsejtek szigetelőanyaga -, valamint a férfi és női nemi hormonoknak is előanyaga.

Vitaminok, lecitin, lutein, kolin

A tojás vitamintartama a tyúkok takarmányozásától függ. Jó esetben sok A-, D- és E-vitamin van benne, ráadásul a B-vitaminok széles skáláját is tartalmazza. Elsősorban B2-, B6-, B12-vitaminok találhatóak benne nagyobb mennyiségben.
A tojásban lévő lecitin nitrogént és foszfort is tartalmaz. Ezek a zsírszerű vegyületek szükségesek az agy megfelelő működéséhez, fontos szerepet játszanak az idegsejtek anyagcseréjében.

A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes előállítani, rendkívül fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasd. A kolin az izmok és a mozgatóidegek között biztosítja a kapcsolatot. Bár ezt a vegyületet termeli a szervezet, de nem elegendő mennyiségben.

Ásványi anyagok

A tojás ásványi anyagokban is bővelkedik. Közülük leginkább a foszfort - mely az idegrendszer hibátlan működéséhez, valamint a csontok erősségéhez szükséges -, illetve a vérképzés során nélkülözhetetlen vasat érdemes említeni. De az immunrendszer erősítéséhez és a megfelelő enzimműködéshez szükséges cinket is tartalmazza.

Ami nincs benne

Láthatod, hogy a tojásban szinte minden, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag megtalálható. Összesen két vegyületben szenved hiányt: a benne lévő szénhidrát mennyisége elenyésző - körülbelül 0,4 gramm -, valamint nem tartalmaz C-vitamint.
Forrás:femina.hu

Olvass további szuperélelmiszerekről ITT!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket