A kókusz a tejhelyettesítő italkészítés Alfája és Omegája

Bár nem a mi éghajlatunk gyümölcse a kókuszdió, mégis gyakran alkalmazzuk a mindennapokban. A keleti konyha elmaradhatatlan alkotóeleme, de nagy szerepet kap ma már a szépségápolásban is, és az sem véletlen, hogy a szuper élelmiszerek közé sorolták. A szárított gyümölcshúsból készül a kókuszchips, a kókuszpehely, a kókuszzsír (kókuszolaj) és a kókuszreszelék. Hazánkban leggyakrabban az utóbbit használjuk, főként édességek, sütemények készítéséhez, díszítéséhez.

A kókusznak nagy szerepe van tejhelyettesítő italok készítésében is.

Tápláló, magas zsír- és ásványi anyag tartalmú húsa a legközismertebb nyersanyag, amit nem csak kókusztejhez használunk, de a többi tejpótló, tejhelyettesítő ital készítésekor is. Ha otthon készítjük ezeket az italokat, mindenképpen érdemes tenni hozzájuk kókuszreszeléket, de főleg a gabona alapú italoknál fontos. Az italok krémesebbek, fehérebbek, finomabbak lesznek általa, de jelentősen növeli azok beltartalmi értékét is.
A magas keményítőtartalmú, nyákosodásra hajlamos gabonafélék – mint például rizs, zab, árpa, köles - kókuszreszelékkel együtt alkalmazva válnak nyálkamentes, kellemes állagú, iható itallá. Készítésükkor mindig legalább 60% zsírtartalmú kókuszreszeléket kell használni, csak az ilyen magas minőségű alapanyag ad ízletes, élvezhető, megfelelő tápértékű „tejet”. Nem megfelelően megválasztott alapanyag esetében híg, vízszerű, íztelen, beltartalmilag is értéktelen italt kapunk eredményül.
A kókusz rosttartalma magas, (61%/100 gr) glikémiás indexe alacsony, (20 GI) így nem okoz komolyabb vércukor ingadozást. A GL (glikémiás terhelés) értéke még ennél is kellemesebb képet mutat, ennek értéke mindössze 1,8, ami rendkívül kedvező a vércukor szint és az inzulin elválasztás szempontjából. A fogyni vágyók esetében az sem elhanyagolható szempont, hogy egy nagy pohár kókusztej elfogyasztását követően később éhezünk meg, és nem sóvárgunk annyira az édességek után, ez pedig jelentősen megkönnyíti a súlycsökkentő étrend betartását.


A kókusz laurinsav és kaprilsav tartalmánál fogva antibakteriális, gomba- és vírusölő, immunrendszert erősítő hatással bír, aminek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A laurinsav van jelen az anyatejben is, amely biztosítja a csecsemők fertőzésekkel szembeni védelmét. Mivel a kókusznak magas az energiatartalma, így lábadozó betegek, sportolók, vagy fokozott erőnlétet igénylő munkát végzők számára is ajánlható.

Fontos tudni!

A kókusz nem alkalmazható az galaktooligoszacharidokat (GOS) emészteni képtelen emberek számára (FODMAP diéta esetén). Ha valaki allergiás a kókuszra vagy nem szereti az ízét, akkor lehetséges alternatíva helyette a földi mandula vagy más néven tigrismogyoró, chufa, zulu mogyoró, ami viszont elszínezi az italt tejeskávé színűre, és ízhatása is jelentősen megváltozik.

Aki eldöntötte, hogy saját maga készíti a tejhelyettesítő italait, annak hasznos információkkal szolgál Halászi Ildikó „Te(l)jes élet tej nélkül” című kézikönyve, amely nem csak recepteket, gyakorlati tanácsokat, ötleteket ad az olvasónak a növényi tejhelyettesítők készítéséhez, de sorra veszi a felhasználható alapanyagokat, segédanyagokat is. Ráébreszt arra, hogy növényi italon nem csak a kókusztejet kell érteni, hiszen meglepően sok gabona, olajos mag és gumó alkalmas növényi tejhelyettesítő ital készítésére. Mindegyik alapanyaggal más és más ízvilágot kapunk, és kedvünkre kísérletezhetünk, így találva meg azokat az italokat, amelyeket az egész család imádni fog.

Forrás: zoldujsag.hu


 

Figyelj oda, hogy mit eszel!

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv képessé tesz arra, hogy eldöntsd egy ételről, hogy mennyire lesz előnyös számodra és mennyire nem.

A könyv napi használatával olyan szakértő lehetsz, aki képes „röntgen szemekkel” átvilágítani a feltálalt ételeket.

Tudd meg, hogy mi a különbség az igazán tápláló és az „üres kalória” étel között.

Vásárolj be úgy, hogy az étrended megváltoztatása valóban javítsa az életminőségedet.

BŐVEBB INFORMÁCIÓKÉRT KATTINTS IDE!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket