Az édesburgonya 10 élettani hatása

               


 

Az édesburgonya mindamellett, hogy igazi csemege számos élettani hatással bír. 

Sokan mégis mellőzik felhasználását, idegenkednek tőle, pedig ha az ember egyszer belekóstol, utána a hagyományos kolompér már smafu.

 

Az édesburgonya gyakorlatilag egy igazi vitaminbomba. Megtalálható benne minden, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Persze nem szabad megfeledkezni benne található vas és kálium nagymennyiségről sem.

Stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére ajánlott a fogyasztása, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig köztudottan pozitív hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják, ugyanis a görcsös izom-összehúzódásokat csökkenti.

Természetes forrása a vasnak és a káliumnak. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a göcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is nagy szerepet játszik. Napi egy szem édesburgonya elfogyasztása az aznapi kálium mennyiség 10%-át lefedi.

Nagy mennyiségű C-vitamin forrás. A C-vitamin nem csak a betegségek megelőzésében veszi ki a részét, hanem a csontok és a fogak épségének megőrzéséért is felel. Egy szem édesburgonya a napi C-vitamin szükségelt 47%-át lefedi. A máj védésében is nagy szerepet játszó A-vitamin is megtalálható benne, sőt egy kisebb méretű batáta a 100%-os napi A-vitamin igényt tartalmazza. Béta-karotin tartalma vetekszik a répáéval, és az igazi grátisz az, hogy zsírtartalma nulla, mégis telítettség érzetet ad a magas rosttartalomnak köszönhetően.

A vitamintartalom mellett gyulladáscsökkentő összetevőket, és antioxidánsokat tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.

Elkészítése módja széles választékot nyújt megkóstolását illetően. Sütve, főzve, pirítva, grillezve egyaránt elkészíthető otthon.
Forrás:biokalauz.hu


 

Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

MI RENDELKEZÜNK A VÁLASZOKKAL!

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT! 

SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket