Az eszem megáll...

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!   

  


Feltöltötte: Burget Péter, 2016-03-07 14:10:24

 

Már több alkalommal láttam az alábbihoz hasonló esetet és eddig megálltam szó nélkül. Most vasárnap azonban újra találkoztam ezzel a dologgal és bevallom némileg felbőszített.

A kondi teremben, ahol edzeni szoktam egy jól elhízott legény (volt rajta legalább 35 kiló felesleg) egy cingár srác utasításai alapján 4 ütemű fekvőtámaszokat igyekezett a tőle telhető legjobb színvonalon kivitelezni. Amikor fekvőtámasz pozícióba ért, a nagy hasa a földre nyomódott, majd onnan „feltápászkodott”, taps a fej fölött és ezt ismételgette. A feje lángolt már a 3. után, keze lába remegett, szakadt róla a víz és attól tartottam, hogy hamarosan szívroham végez vele.

Ezt követően újabb „szenzációs” mutatvány következett. A cingár odavezényelte egy kb 80 cm magas dobozhoz, amire felrakta fél lábát és megpróbált a másikkal fellépni mellé. Ez úgy, ahogy sikerült, ugyanakkor a térd ízületek ropogása minden alkalommal jól hallható volt. 

Eddig bírtam követni, aztán inkább nem is néztem. A cingárról kiderült, hogy személyi edző, a testes srác pedig a személyi edzett volt.

Nem értem, hogy miért kell az ilyen fizikai állapotban lévő embereket szó szerint kínozni? Hát nem világos, hogy ekkora túlsúllyal végzett megerőltető edzés sokkal inkább ront a helyzeten, mintsem javítana. (Nem beszélve az ízületeket érő extra sokkról!)

Ez egy hatalmas stressz és sokk a szervezetnek. Erre persze úgy reagál, hogy a stressz elleni védekezésként zsírokat halmoz fel. Valamennyi víz eltávozik az elején, aztán jönnek a plusz kilók. Pedig mozog, sportol, „szakember” irányítja, aki nyilván tudja. Hát nem! A cingár nem tudja!

Először a test dinamikus egyensúlya felé kell a testet elindítani, könnyű séták, gyaloglás, enyhe túra, helyes életmód és táplálkozás kialakítása, jelentősebb súly leadása ezek által. Aztán egyre többet bír és igényel a test, egyre intenzívebb mozgást akar, és akkor jöhet a fokozatosan növekvő intenzitású edzés.

Persze sok vékony embernek nem reális, hogy mekkora megterhelés a túlsúllyal végzett erőltetett edzés. Ők ezt soha nem tapasztalták. Vegyen csak valaki a hátára 4-5 karton ásványvizet és menjen vele futkározni. Majd megtudja!

A nulladik lépés a test rendbe hozása, tehermentesítése, hogy alkalmassá tegyük az intenzív használatra. Amikor lefogytam már vagy 20 kilót, akkor éreztem azt, hogy a séta mellett igényem kezd lenni némi futásra, edző terembe járásra. És ahogy egyre jobb állapotba kerültem, egyre többet bírtam és egyre több mozgásra volt igényem.

A helyes sorrend – helyes táplálkozás, a test állapotának megfelelő mozgás, majd a fizikai állapot javulásával arányosan növelhető a fizikai terhelés. Legyél egészséges és a test minden mutatójában az optimális felé fog mozdulni. Optimális testsúly, energia szint, mozgás igény, ízületek állapota és még sorolhatnám.

Nagyon nagyra értékelem, ha valaki a jobb közérzet érdekében tesz. Azt is, ha valaki végre elszánja magát a változásra. Amit nem szeretnék, az az, hogy ezek az emberek csalódjanak, és azt mondják: „ez genetikai adottság, nem lehet változtatni, nincs igazi megoldás”.


 

De van!

Mi a Testszerviznél azért dolgozunk naponta, hogy segítsünk mindazoknak, akik jobb állapotot akarnak.

Itt vagyunk, szívesen segítünk!

Jelentkezz most!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket