Fogyni akarsz? Akkor ez neked szól!

Részlet a Kulcs a zsírégetéshez című új Testszerviz könyvből:

Az nyilvánvaló, hogy a sóvárgások leküzdése hatalmas akaraterőt követel. És mégis egyszer elszakad a fonál, és minden is jöhet, amit addig csak kívántunk. Nincs megállás, aztán újabb kínzó napok, próbálunk ellenállni a kísértéseknek.

  • Vajon tudjuk, hogy ki dönti el, hogy mi kerüljön a tányérunkra?
  • Mi a sóvárgás valódi oka?
  • Hogyan győz le a süti bennünket?
  • Milyen hormonális okai vannak a sóvárgásnak?

Ki dönti el, hogy mi kerüljön a tányérunkra?

Ha valaki kívülről ránk néz, amikor egy üzletben az élelmiszerpultnál állunk, és válogatunk az üzlet kínálatából, és nincs mellettünk senki, aki súgna nekünk, ebben az esetben teljes joggal mondhatnád, hogy „mi magunk, ki lenne más”.

Ez azonban csak látszólag van így, mert a bennünk élő vágyak és kívánságok mögött a testünkben olyan összetett folyamatok történnek, amik rejtett befolyást gyakorolnak ránk.

Ezek a belső hatások közvetlenül megjelennek az ételek, élelmiszerek kiválasztásával, ezek kedvelésével kapcsolatos gondolatainkban és döntéseinkben. Ezekről a hatások nem tudatosak, és oda vezetnek, hogy olyan élelmiszert vagy ételhozzávalót teszünk be a bevásárló kosarunkba, amiket megkívánunk, amik után sóvárgunk.

...

A cukor, a finom lisztes, glutén tartalmazó tésztákból készülő kenyerek, pizzák, édes vagy sós sütemények mind kapcsolatban állnak a dopamin és endorfinok szintjével. Ezek az anyagok befolyásolják az idegsejtek működését, és hatásukra örömöt érzünk.

Az édességek, a csokoládé ezért „boldogságforrásoknak” is nevezhetők, de ilyen lehet a kenyér is, vagy bármi, ami glutént és cukrot tartalmaz. Etért van az, hogy az élelmiszeripar előszeretettel tesz cukrot az ételekbe és az üdítő italokba.

Az utóbbiakat bárki, korhatál nélkül fogyaszthatja, nem úgy, mint a korhatáros alkoholos italokkal. Ezek az ételek és italok igazából függőséget okoznak még akkor is, ha nincs bennük ízfokozó (MSG vagy nátrium glutamát, E 621-625). Ez utóbbi természetesen növeli ezt a hatást.

A finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételek mind úgy változtatják meg a bélflóránkat, hogy a velünk élő baktériumok is olyan anyagokat választanak ki, amik felszívódva arra ösztönöznek bennünket, hogy még több cukrosat együnk vagy igyunk, illetve még több kenyeret, tésztát, pizzát stb. együnk.

Ezek ez ételek nem csak „üres kalóriákat” tartalmaznak, azaz nincs bennük sok vitamin és más hasznos tápanyag, ezért csak „fűtőanyagok”, hanem igazi függőséget is okoznak.

Ez hát az a rejtett hatás, ami arra ösztökél bennünket, hogy inkább csábuljunk el az édességek és az üdítő italok felé, ha már élelmiszerboltban vagyunk. Ezért szimpatikusabb a kakaós csiga a salátánál, és ezért nem elég csak egy szelet kenyér a pörkölthöz.

Így amikor valaki belevág a cukorfüggőségtől való szabadulásba, akkor azzal is számolnia kell, hogy itt bizony elvonásai tünetei is lesznek, amiken át kell esnie a siker érdekében.

Ezt pedig egyedül, külső támogatás nélkül nehéz megtenni. Éppen ezért annyira hatásos a Testszerviz három hónapos, heti konzultációs programja, amikor a konzultáns mentori munkával segíti az életmódváltót.

Az életmódváltás a fentiek miatt gyakran egy többször nekifutós kihívás, és a fentieket tudva, nem szabad, hogy a kedvünket szegje egy visszaesés, vagy visszatérő édesszájúság, vagy valamilyen íz utáni sóvárgás. Ne legyen bűntudatunk, vagy más, önostorozó érzésünk.

Türelmesnek kell lennünk magunkhoz, és jó, ha segítséget kérünk olyanoktól, akik már sikerrel vették a „cukor-tészta elvonás” akadályait.

Az életmódváltást nehéz stressz mellett és örömforrás nélkül sikerrel végigvinni. Új örömöket kell szereznünk az életben, és növelni kell a szervezetünk stressztűrő képességét.

Ennek első lépése a tudatos felkészülés és tanulás mellett az új örömforrások kialakítása, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok drasztikus kiiktatása az étrendünkből.

A könyv új reményt ígér a zsírégetéssel kapcsolatban.

Az olvasónak nincs vesztenivalója a plusz kilókat leszámítva.

Ehhez szükséges megértenie, kipróbálnia a leírtakat és ha egyedül nem boldogulna, személyre szabott segítségben részesülhet a Testszerviz munkatársai által.    

Dr Suba Réka rezidens belgyógyász, Testszerviz konzultáns

Ne maradj le róla, kattints a képre!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket