Hogyan tudod táplálkozással enyhíteni az allergia tüneteit?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Nagyon sok ember küszködik allergiás panaszokkal. Van, akinél enyhébb, van, akinél súlyosabb módon jelentkezik, az egyéni tünetek kezelésében sokat segíthet egy jól felépített, személyre szabott étrend.

Mik lehetnek egy ilyen étrendnek a céljai?

1. Először is erősítsük meg a légzőszerveinket! Fogyasszunk magas C-, E-vitamin-, cink- és szeléntartalmú ételeket, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik a tüdőt és a légutakat. Ilyen tápanyagdús élelmiszerek a zöldségek (például az articsóka, brokkoli, lilahagyma, paprika, patisszon) a leveles saláták, valamint a sok bogyós gyümölcs is, mint a meggy, szeder, málna, egres. Ekkor jók még a hidegen sajtolt növényi olajok is, amikből finom salátaöntetet készíthetünk. A fűszerek közül nagyon hasznos lehet a rozmaring, zsálya és kakukkfű.

2. Kerüljük a magas hisztamintartalmú alapanyagokat! A hisztamin egy olyan hormonszerű anyag, ami allergia esetén a légutak gyulladását, a nyálkahártyák duzzanatát, fokozott nyákképződést okozza. Vannak olyan élelmiszerek, amiknek magas a hisztamintartalma. Ezért az étrendben kerülni kell a konzerveket, a tartósítószereket, húskészítményeket, a citrusféléket, az olajos magvakat, az alkoholt, a csokoládét, az érlelt sajtokat (például a camembert, cheddart, rokfortot), valamint a sós, pácolt vagy füstölt készítményeket. Ilyenkor a zöldségek közül nem jók a hüvelyesek, a paradicsom, a savanyú káposzta, kovászos uborka, a paraj és a szója, valamint a szóját tartalmazó italok és élelmiszeripari készítmények. Az ételeinket mindig friss alapanyagokból készítsük, mert tárolás közben a hisztamin tartalmuk növekszik.

Hogyan tudod táplálkozással enyhíteni az allergia tüneteit?

3. A magas magnéziumtartalmú élelmiszerek segítik a hörgők simaizmainak az ellazulását, így jó hatású lehet még az avokádó és a leveles saláták, amiknek fontosságára újra felhívjuk a figyelmet. Igyunk sok vizet is, mert ez segíti a nyálkahártyák tisztulását és a keletkező nyák eltávozását a szervezetből.

4. Figyeljünk oda az esetleges keresztreakciókra is! A bizonyos virágpollenekre érzékeny emberek szervezete az allergiás időszakban sokféle élelmiszert is allergiát kiváltó ételként kezeli. Ezek fogyasztásakor a meglévő panaszok súlyosbodhatnak. Például a parlagfű-allergiások különösen kerüljék a dinnyeféléket, a paradicsomot és a banánt, a fekete ürömre érzékenyek a zellert, a sárgarépát és a fűszerek közül az ánizst, köményt, koriandert, petrezselymet és a kaprot. A nyírfaallergiásoknak a barackot, cseresznyét, mogyorót és a kaprot kell kihagyniuk az étrendükből.

Nagyon hasznos, ha naponta pontosan vezetünk egy étkezési naplót, amiben feljegyezzük az egyéni étrendi tapasztalatainkat, és így legközelebb már ezek a leírt tapasztalatok jól használhatók egy személyre szabott étrend kialakítására és betartására, illetve annak további finomítására.

Tudj meg többet a tápanyagokról és arról, hogy mit okoznak a testben!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket