Lista a legtáplálóbb élelmiszerekről

Étkezési szokásunk, preferenciánk másétól meglehetősen eltérő lehet. Vannak, akik például nem szeretik a húst, míg mások el sem tudnák képzelni az életüket állati eredetű termékek fogyasztása nélkül. Egy étrend kialakítása nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha nem tudjuk, melyik élelmiszer pontosan miből és mennyire tápláló dolgokból épül fel. Ehhez hoztunk most egy kis kalauzt, amely bevezet minket a legtáplálóbb élelmiszerek világába!

GYÜMÖLCSÖK

Nyár van, ezt senki sem tagadhatja, ha már felszökött 40°C-ra a hőmérő higanyszála. Nyáron pedig temérdek gyümölcsféle áll rendelkezésre, ezért gyümölcsökkel kezdjük a listát. Most például a Penny újság hirdet frissebbnél frissebb gyümölcsöket, amelyek nemcsak ízletesek, de rendkívül egészségesek is. Tápláló gyümölcsként van nyilván tartva az áfonya, amely magas antioxidáns tartalma és ellenállhatatlan zamata miatt került a népszerű gyümölcsök listájának élére. Málna, narancs, mangó. Ki ne szeretné ezeket a fenséges gyümölcsöket? Főleg akkor, ha fogyasztásával nemcsak ízlelőbimbóinknak, de szervezetünk működésének is örömet okozunk. Rengeteg vitamin és antioxidáns található bennük. Ami a mangót illeti, beszerzése meglehetősen nehézkes lehet, de ha sikerül kifognunk egy jó példányt, fantasztikus élmény lesz az elfogyasztása.

Elsőre ugyan azt gondolhatnánk az avokádóról, hogy zöldség, de nem, őt is a gyümölcsök közé soroljuk. Elterjedt elkészítési módja például az avokádókrém. Rendkívül egyszerű recept, illetve nem kell szigorú szabályokat követni, méregetni az összetevőket, hiszen saját ízlésünk szerint alakítjuk. Ha pedig abonettre vagy teljes kiőrlésű kenyérre kenjük, egy tökéletesen fitt ételt kaphatunk.

ZÖLDSÉGEK

Természetesen a zamatos gyümölcsök mellett meg kell említenünk az örökzöld-ségeket is. Mindannyian tudjuk, hogy egy kiegyensúlyozott étrend alapköveit jelentik. Ezek lehetnek a többi között a spenót, a borsó, a bab és a kaliforniai paprika, bár tudjuk, az első említett zöldségnek nincs sok rajongója. Pedig elképesztően ízletes főzelék formájában, itt is a fűszerezésen van a hangsúly. Kalciumforrásként kiváló, nem elhanyagolható a vitamintartalma. A kaliforniai paprika könnyen beszerezhető, szinte mindenki konyhájában megtalálható zöldség. Számtalan elkészítési formája van, de ha nem szeretnénk bíbelődni ezekkel, ehetjük akár esti nasi gyanánt is.

Mindenki két hatalmas „kedvence” is ide sorolható: a kelbimbó és jó öreg barátja, a brokkoli. Népszerűtlenségük ellenére igenis szuper kalóriaforrást jelentenek, ízletesen elkészíthetők, különböző textúrákban, különböző fűszerekkel. Előbbi magas kéntartalma miatt serkentően hat testünk méregtelenítő folyamataira, illetve természetesen (!) tele van vitaminokkal. A brokkoli az egyik, ha nem a legnépszerűbb zöldség a fitneszt kedvelők világában, ugyanis kiemelkedően jó tápanyagforrás. Nem rendelkezik magas szénhidráttartalommal, viszont K- és C-vitaminnal annál inkább.

ROSTOS ÉLELMISZEREK

A rostban gazdag élelmiszerek kiemelkedően fontos szerepet töltenek be az emésztési folyamatok egészséges lefolyásában. Ilyennek számítanak a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek azért olyan különlegesek, mert másféle eljárásokon mennek keresztül, mint finomított társaik. A teljes kiőrlésű szókapcsolat annyit jelent, hogy a teljes mag tartalmazza a csírán kívül a maghéjat is.

Teljes kiőrlésű gabona lehet a bulgur, amely nagyon rövid főzési idővel bír, nem mellesleg pompás köretként elkészíthető. Ha már köret, muszáj megemlíteni a rizst, a hajdinát, a kölest és a quinoát. Remek példa még a zab, amely köret helyett inkább egy egyszerű reggelit jelenthet mindenki számára. Kásás formában fogyasztjuk többnyire, hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Reform étrendet követők és fitneszt kedvelő emberek gyakran darálják le a zabot és teszik bele fehérjeturmixukba, ezzel is növelve a tápértéket.

A fenti három kategória alkotóelemeit érdemes naponta fogyasztani. Napi 400-400 gramm hozzájárul a hosszú távú egészséghez.

Támogatott cikk

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket