Mit okoz az ösztrogéndominancia

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A nők 90%-nak ösztrogéndominanciája van. De mit is jelent ez? Kell vele foglalkozni? Van megoldás?

Ma nők millióinak életét teszi tönkre az ösztrogéndominancia. Miómák, menstruációs panaszok, nőgyógyászati problémák, meddőség, elhízás, stresszes testi állapot és még ezernyi olyan tünet, mely mind erre a hormonra vezethető vissza.

Az ösztrogén egy gyűjtőnév, ami háromféle női nemi hormont jelent. A három hormon közül az első az ösztriol, ami csak várandósság idején termelődik nagyobb mennyiségben a méhlepényben. A nem várandós nők ösztriol szintje a termékeny koruk vége után alig változik és nem sokban tér el a férfiak ösztriol szintjétől.

Az ösztrogének közé tartozó második hormon az ösztradiol, ami a fő női nemi hormon. Az ösztradiol a petefészek érő tüszőiben és a bőr alatti zsírszövetben, várandósság idején a méhlepényben, valamint férfiaknál nagyon kis mennyiségben a herékben is termelődik.

A nők termékeny időszaka után ebből a hormonból is csak nagyon kevés termelődik.

Ez a menstruációs ciklus első felében termelődő női nemi hormon.

A harmadik hormon az ösztron, amire még az ösztrogén szóval hivatkozhatunk. Ezt az ösztron hormont a zsírsejtek választják ki. Ez a hormon jellemzően a termékenység végén, a menopauza beállta után van jelen a női szervezetben. Ekkor már a nő nem termékeny, a petefészkekben nem érik meg új petesejt.

Az ösztron termelődésének a hatására érik a gyermeklány nővé a serdülőkor alatt.

Ennek hatására fejlődnek ki ekkor az emberi test női jellegzetességei (a mellek növekedése, a kerekebb csípő, a bőr alatti zsírpárna kialakulása és fennmaradása, illetve a méh nyálkahártyájának megvastagodása a menstruációs ciklus első felében).

Az ösztron felelős a női nemi vágyért is. Ezért van az, hogy egy nő nemi vágya szoros kapcsolatban van a menstruációs ciklusával, függ attól, hogy éppen hol tart a peteérés a tüszőben, és ennek a csúcspontja minden esetben a tüszőrepedéshez kapcsolódik, hiszen ekkor van szükség a megtermékenyülésre ahhoz, hogy gyermek születhessen az együttlétből.

Az ösztrogén szó a görög „ösztro”: „a nő termékeny időszaka” + „gén”: „teremt, megalkot” szavakból áll. Ez így együtt azt fejezi ki, hogy ez a hormon a termékenység kulcshormonja.

A női szervezetben is jelen van a tesztoszteron, amit a mellékvesék termelnek. A mellékvesék állítják elő a stresszhormonokat is ugyanabból az alapanyagból, a koleszterinből. A stresszhormonok termelődése is koleszterint fogyaszt, és a koleszterin különféle enzimek hatására alakul át előbb progeszteronná, aztán ez alakul tovább tesztoszteronná, valamint ösztrogénné a mellékvesékben.

A tesztoszteronból az aromatáz nevű enzim ösztradiolt állít elő, ami a szervezet fő ösztrogénhormonja. Ez az enzimfolyamat mindkét nemnél jelen van. Az ösztradiol többlet a májban bontódik le, és a káposztafélékben levő indol-3-karbinol nevű vegyületből keletkezett diindolmetán (DIM) segíti a máj munkáját abban, hogy a szervezet számára jótékony irányba történjen ez a lebontó folyamat. Ha elmarad a DIM termelődése, akkor jelentősen nőhet a sejtburjánzást elősegítő ösztrogénhatás, aminek a következménye lehet az endometriózis, a miómák és a mellrák.

Amikor valakinél progeszteronhiány vagy környezeti méreganyagok miatti ösztrogéndominancia lép fel, akkor még fontosabbá válik ennek az ösztrogénnek a lebontása, amihez kell a DIM, amihez pedig kell az indol-3-karbidol vegyület.

Éppen ezért nagyon jótékony hatásúak a káposztafélék, illetve az indol-3-karbidol vagy DIM-et tartalmazó táplálékkiegészítők a női hormonális problémák esetén.

A stressz egy súlyosbító tényező, mert elfogyasztja a mellékvesékben a női hormonok termelődése elől az alapanyagot, a koleszterint. Természetesen a petefészkekben termelődő nemi hormonokhoz is kell a koleszterin. A mellékvesékre nagy feladat hárul menopauza idején vagy hormonális fogamzásgátlás során, hiszen ilyenkor nincs női hormontermelés a petefészkekben.

Ha valaki hormonális fogamzásgátlókat szed, akkor a szervezetében a tablettából vagy a méhen belüli mechanikus eszköztől (pl. spirál) kerül be ösztrogén és progeszteron és nem a petefékekben termelődnek ezek a hormonok.

Így a stressz + hormonális fogamzásgátlás következményei hosszú távon mindenféleképpen a női hormonegyensúly felbomlásához fog vezetni. Ez lehet ösztrogéndominancia is főleg akkor, ha az elfogyasztott élelmiszerek nem bio minősítésűek, illetve sok a hormonromboló vegyszer a háztartásban és a környezetben. (Iparváros, légszennyezés, háztartási vegyszerek, hagyományos mosóporok stb.)

Ezekben az esetekben is segítenek a stresszre is és a női hormonok miatt is szedett WTN termékek.


A megoldás most megérkezett!

DIM a női hormonrendszer helyreállításááért!

 

 

JAVÍTHATÓ AZ, AMI ELROMLOTT!

A MEGOLDÁS abban rejlik, hogy TUDÁST szerezz erről és az ehhez hasonló generációs betegségekről.

Miután MEGÉRTED hogyan alakult ki, megérted hogyan működik a tested, könnyebben tudod kezelni.

Ezért írtuk meg a KULCS A HORMONOKHOZ könyvünket, hogy megértést adjunk ezen a rendkívül fontos, mégis homályos területen.

Bővebb információk a könyvről ITT.

ITT RENDELD MEG A KÖNYVET!

Kulcs a hormonokhoz

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket