Ősrégi örökség - növekvő népszerűség

Ki hinné, hogy van egy olyan zöldség, amit már az ősidőkben fogyasztott az ember Amerikában, de hozzánk csak a 20. században jutott el. Ez a zöldség a cukkini!

Olvasd tovább a cikkünket, és tudd meg, miért kell belőle többet megenned!

Amerikából érkezett hozzánk

Ma már jól ismert zöldség nálunk is a cukkini, bár kevesen tudják, hogy az Amerikában őshonos zöldséget az olaszok terjesztették el Európában, mivel ők voltak az elsők, aki nagy mennyiségben termesztették azt. Így már egyáltalán nem meglepő, hogy a neve is olaszosan cseng. A szavunk mögött az olasz zucchino (cukkini) < zucca (tök) szavak állnak.

A cukkini ugyanis a Cucurbita pepo tökfaj egyik változata.

A ma ismert cukkini őse a több mint 7000 évvel ezelőtt Mezo-Amerikában már termesztett tökfaj volt. Ezt a növényt először Charles Victor Naudin francia botanikus írta 1856-ban. Érdekesség, hogy a cukkini név olasz változata egy 1901-ben Milánóban megjelent könyvben fordul elő először.

Ezt a nálunk viszonylag új zöldséget többször nemesítették az Egyesült Államokban és Európában. Emiatt ma az egyik legelterjedtebb nyári (már nyáron is szüretelhető) tökféle zöldségünk.

Ez nem véletlen, hiszen a cukkini nagyon jó hatással van az egészségünkre, és további előnye, hogy  sokféleképpen készíthető el belőle ennivaló a levestől a főételen át akár a desszertig.

Szuperzöldség rostokkal és tápanyagokkal

A cukkini nagyon népszerű az alakbarát étrendekben, hiszen alig van benne szénhidrát. 100 grammnyi zöldség mindössze 2,5 grammot tartalmaz. Viszont sok benne a víz és a rost. Ezért a cukkini önmagában alig emeli meg a vércukrot.

Ebben a zöldségben vannak B-vitaminok, van benne béta-karotin (A-vitamin) és C-vitamin. Az ásványi anyagok közül van benne kalcium, kálium és magnézium.

A fitotápanyagok közül sok benne a lutein és zeaxantin, ami nagyon jót tesz a látásnak.

A cukkini azok közé a zöldségek közé tartozik, amiket nem javasolt meghámozni, mert a héja tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

Hogyan fogyaszd a cukkinit?

Mint már volt róla szó, a cukkini többféleképpen felhasználható, akár nyersen, akár főzve is elkészíthetjük, bár főzve-sütve könnyebben meg tudjuk emészteni, és több tápanyagot tudunk belőle hasznosítani. A cukkini elkészíthető salátának vagy töltve, párolva, sőt eltehető télre is savanyítva.

Jó tudni, hogy ha a nyers cukkininek enyhén kesernyés íze van, akkor az azt jelenti, hogy túl sok benne a cucurbitacin nevű vegyület, és ezért gyomorpanaszokat okozhat. Ilyenkor ne együk meg nyersen a zöldséget.

Sokféle cukkini receptet találhatsz a Vitalissimo egészségáruház ételrecept oldalain. Ahhoz, hogy csak a cukkinis receptek legyenek az oldalon a képernyőn a Vitalissimo Egészséges Receptek cím alatti  részén levő szavak közül kattints a „cukkini” szóra.

Sok sikert az ételkészítéshez, és jó étvágyat az elkészült, kitűnő fogásokhoz!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!

Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért, nem elég az egészséges zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Már korábban írtunk arról, hogy miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!

Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges multivitaminodat és kollagéntermékedet!

Kulcs az életmódváltáshoz új könyv

Az egészséges életmód kialakítása könnyű feladattá válik a Testszerviz 10 éves jubileumára hamarosan megjelenő Kulcs az életmódváltáshoz című könyvvel. Ez a könyv a „Testszerviz esszenciája” mottóval kerül az olvasók kezébe, és precíz összegzése mindazoknak a lelkes munkával elért eredményeknek, melyeket a Testszerviz közössége a 10 éves jubileum alkalmával megünnepelhet.

Legyél te is résztvevője ennek az ünnepnek és részese a sikereknek!

Kattints ide, és tudj meg többet az új könyvről!

A cikk címképe: Manfred Richter képe a Pixabay-en.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket