Pajzsmirigybajok

Az alábbi részlet a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvből való:

„A fejezet címe önmagáért beszél. Az ebben a könyvben eddig leírt, a hormonrendszer egyensúlyát aláásó tényezők betetőzése a pajzsmirigyünk működésével összefüggésbe hozható bajok növekvő súlyosbodása.

A pajzsmirigy a nyakunk elülső-oldalsó részén elhelyezkedő, két lebenyből álló mirigy termeli az összes sejtünk anyagcseréjére ható tiroxint. A pajzsmirigy részt vesz a kalcium-anyagcsere szabályozásában is a kalcitonin nevű hormon termelésével. A hormon elsődleges feladata a vér kalciumszintjének a csökkentése, és a kalciumionok csontokba való beépülésének az elősegítése.

Ennek a fejezetnek a főszereplője a test anyagcsere folyamatainak sebességét és a test növekedését szabályozó tiroxin hormon lesz.

A pajzsmirigy kétféle tiroxin hormont termel, a négy jódatomú tiroxint (T4) és a három jódatomú trijód-tiroxint (T3). A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása jóval gyengébb a T3-énál.

A T3-nak nagyobb a kapcsolódási képessége a sejtmagok hormonreceptoraihoz, és ez nagy hatással van a sejtek működésére. Ez a pajzsmirigyhormon növeli a sejt energiatermelő folyamatait, növeli a sejt oxigénfelvételét, az alapanyagcserét, serkenti a sejten belül a mitokondriumok növekedését, illetve növeli a bélmozgást. A T3 növeli a csontokban lejátszódó ásványi anyagcsere folyamatokat is.

A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni megfelelő enzimek segítségével.

A kész hormonok a pajzsmirigyben a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtekben tárolódnak. Innen a szervezet igénye szerint a pajzsmirigy-serkentő hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba.

A pajzsmirigyben raktározott hormonoknak csupán 1%-a kerül ki naponta a véráramba. A vérbe jutott hormon nagy része biológiailag inaktív.

A sejteknek inkább T3-ra van szükségük, mint a T4-re. A T4-ből T3-má alakításnak a nyolcvan százaléka a pajzsmirigyen kívül történik. Ez dejodináz enzimek segítségével végbemenő folyamat, amikor a T4 elveszít egy jódatomot és T3-má alakul át. A szervezetben a legnagyobb T4/T3 átalakító képességgel a máj és a vese rendelkezik. Rajtuk kívül jelentős szerepe van még ebben a vázizmoknak, a beleknek és az agy idegsejtjeinek is.

A belek érintettsége miatt az emésztés és a bélrendszer egészsége fontos a pajzsmirigyhormonok megfelelő működése érdekében is.

Ezt a hormonátalakítást két nyomelem is támogatja, ez a szelén és a cink. A pajzsmirigy hormonok működőképességének fenntartása érdekében a szelén és a cink rendszeres bevitele is fontos lehet – akár táplálékkiegészítő formájában is.

Fontos tudnivaló, hogy a T4/T3 átalakítást csökkenti:

  • a kalóriacsökkentett étrend
  • a szelénhiány
  • a májműködés zavarai, zsírmáj
  • a szervezet krónikus gyulladásos folyamatai.

Betegségek alatt is csökken a T4/T3 átalakulás, ilyenkor a vérben csökken a T3 szint. Éppen ezért nem javaslom senkinek a koplalást vagy az étkezés kihagyást „fogyókúrás” céllal.

A T4/T3 átalakítási képesség legjobb a kisgyermekkorban, és fokozatosan csökken a kamaszkorban, aztán beáll egy szintre egészen a 60-as évekig, majd ezután egy újabb csökkenés következik be.”

Olvasd tovább a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvben a pajzsmirigyhormonokkal kapcsolatos részt!

A Kulcs a hormonokhoz című könyvet ide kattintva rendeld meg!

Kulcs a hormonokhoz című könyvünkhöz szorosan kapcsolódik a Kulcs a testhez című könyv!

Ebben a két könyvünkben minden életbevágó tudnivalót megtalálsz ahhoz, hogy a bennük leírtak használatával hormonjaid visszataláljanak az egyensúlyhoz és a hormonális működésed újjászülethessen!

A két klasszikus Testszerviz Kulcs könyvet együtt itt rendelheted meg!

A pajzsmirigy jó működléséhez nem csak jódra van szükség! A fenti könyvrészletből is kitűnik, hogy a szelén is fontos nyomelem, ami szükséges a pajzsmirigyhormonok hatásosságához.

A Vitalissimo webáruházban kapható Wise Tree Naturals termékcsaládból
ost a WTN Szelén komplex készítményt ajánlom a figyelmedbe.

Érdemes megismerkedned az egész termékcsaláddal! Ehhez kattints ide!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket