Só nélkül nincs élet

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon.

Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen sót fogyasztunk.

A boltokban konyhasóként vagy asztali sóként árult anyagok többsége mesterséges úton előállított nátrium-klorid, vagy olyan természetes eredetű só, amelyet kémiailag tisztítanak, fehérítenek, és különböző adalékanyagokkal biztosítják csomósodásmentességét.

Mire jó a tiszta só?

Egy durva becslés szerint naponta 3-4 gramm sóra van szükséged, ez körülbelül egy jól púpozott teáskanálnyit jelent, azaz minden liter vízhez nagyjából egy negyed teáskanál só, azaz egy dekagramm.

Egyes bioboltokban, gyógyszertárakban is árusított só jobb választás, mint az asztali só, vagy más tisztának mondott, de az MSZ 11007-2013 szabványszámot nem tartalmazó sók, mert adalékanyagokat is tehetnek a sóhoz, pl. kálium-ferro-cianidot csomósodásgátlás céljából.

De mi mindenre jó valójában a só?

●   A só létfontosságú ahhoz, hogy a sejtek belsejéből elhajtsa a túlzott savasságot, különösképpen az agysejtekből. Ha nem szeretnél Alzheimer-kórban megbetegedni, ne hagyd ki a sót a táplálkozásodból!

●   A víz és a só együtt természetes antioxidánsként hat és kitakarítja a toxikus salakanyagokat a szervezetedből.

●   A só egy erős természetes antihisztamin. Használható az asztma leküzdésére úgy, hogy az ivóvizedbe vagy a nyelved alá teszed.

●   Hatékony, mint inhaláló szer, minden toxikus melléktermék nélkül. Mielőtt sót teszel a nyelvedre, igyál meg 1-2 pohár vizet!

●   A só létfontosságú a veséknek, hogy kitakarítsa a túlzott savasságot, így a savak a vizelettel ürülnek. Elégséges mennyiségű só nélkül a tested túlságosan elsavasodhat.

●   A víz és só hiánya elnyomja az immunrendszert, azaz a betegség "legyőző" sejtek aktivitását a testben.

●   A só létfontosságú, hogy fenntartsa az izomtónust és erőt. A húgyhólyagok kontrollálási képességének hiánya, azaz a csepegő vizelet, lehet az alacsony sóbevitel következménye.

●   A só a leghatékonyabb abban, hogy stabilizálja a szabálytalan szívverést. Pont ellentétben azzal a tévhittel, hogy magas vérnyomást okoz.

●   Egy vagy két pohár víz és némi só, (egy kevés a nyelvre) gyorsan és hatékonyan fogja csitítani a túlságosan verő szívet és hosszú távon csökkenteni fogja a vérnyomást és kezeli a légszomjat is.

●   A só létfontosságú az alvás szabályozásában. Természetes hipnotikum. Ha megiszol egy teljes pohár vizet, aztán pár csipet sót teszel a nyelvedre és azt ott hagyod, akkor természetes és mély alvásba merülsz.

●   Ne tegyél a nyelvedre sót, csak akkor, ha vizet is iszol! Ha sűrűn csak sót használsz, víz nélkül, az orrvérzést okozhat.

●   A só létfontosságú a cukorbetegség kezelésben. Segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet és csökkenti az inzulin szükségletet azoknál, akiknek injekciót kell beadniuk vércukorszintjük szabályozása érdekében.

●   Só kell a belekben történő tápanyag felszívódáshoz.

●   A só létfontosságú a tüdő nyálka és váladék lerakódásainak tisztításához, legfőképp asztma és más tüdőbetegségek esetén.

●   A nyelvre helyezett só megszünteti az állandó száraz köhögést.

●   A só létfontosságú az izomgörcsök elkerüléséhez is.

●   A csontritkulás is lehet só és vízhiány eredménye. A só abszolút létfontosságú, hogy a csontok szerkezetét stabillá tegye.

●   A só létfontosságú a seprűvénák és a visszér kialakulásának megakadályozásban.

A vízhiányra számos tünet vezethető vissza, többek között gyengeséget, fáradékonyságot, szédülést, fejfájást, izomgörcsöt, magas vérnyomást, valamint a koncentrálási képességnek a csökkenését is okozhatja. Sokan, akik rendszeresen szenvednek migrénes fejfájástól, kétségbeesetten keresik az okát, súlyos betegségekre gyanakszanak. Dr. Lenkei Gábor határozottan állítja, a fejfájások leggyakoribb oka a szervezetben fellépő folyadék-, illetve sóhiány, ha nagyon fáj a fejünk, kapjunk be egy teáskanálnyi – 4-5 gramm – sót, majd igyunk rá egy liter vizet, és szinte teljesen biztos, hogy megszabadulunk a gyötrő érzéstől. Ügyeljünk rá, hogy a só tiszta forrásból származzon! Javasoljuk a tiszta patikai minőségű só fogyasztását!

Valójában a tiszta só fogyasztása létfontosságú a vérnyomás szabályozásában, természetesen a vízzel egyetemben. Az arányok viszont nagyon fontosak. Alacsony só bevitel sok vízbevitellel kombinálva egyes embereknél valóban növeli a vérnyomást. Mint másodlagos mellékhatás, akár asztmát is okozhat. A logika egyszerű. Ha vizet iszol, de nem veszel magadhoz elég sót, a víz nem fog megfelelően a vérkeringésben maradni, hogy teljesen feltöltse az összes véreret. Némely esetben ez ájuláshoz vezethet, más esetben az artériák és végül a hörgők összeszűkülését okozza a tüdőben. Majd ez megemelkedett vérnyomásban jelentkezik és légszomjjal komplikálódik.

Sóval a lelki egyensúlyért is:

●   A só létfontosságú a hidroelektromos energia generálásában a test minden sejtjében.

●   Só állandóan kell az idegsejtek kommunikációjához és információ feldolgozásához, mialatt az agy dolgozik, tehát fogamzástól a halálig.

●   A só létfontosságú érzelmi rendellenességek kezeléséhez is. Hogy megelőzd a depressziót, vegyél magadhoz elég sót!

●   A só szerepet játszik a magabiztosság és a pozitív önkép fenntartásában.

●   A só létfontosságú a szexualitás és a libidó fenntartásában.

●   A só egy nagyon fontos anti-stressz elem a test számára.

Forrás: https://egeszsegter.hu/

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket