Százhasznú fűszerünk

Ezerféle fűszervilág

Fűszerek nélkül ételt készíteni nem lehet. Senki se gondolja, hogy nem így van. Minden egyes emberi közösségnek, népnek megvan a jellegzetes fűszerhasználata, ami miatt jól megkülönböztethető, hogy most magyar vagy török, vagy éppen valamelyik távol-keleti konyha étele került-e a tányérunkra.

És az is igaz, hogy egy nemzet konyháján belül az egyes tájegységeknek, illetve más, kisebb közösségeknek, így akár egy-egy családnak is megvan a maga „szája íze”, azaz a sajátos fűszerhasználata.

A fűszernövények íze a bennük található, úgynevezett aromás olajoktól származik, amik a növény súlyának akár a 15%-át is kitehetik. Mindegyik fűszer különböző ilyen vegyület egyedi kombinációját hordozza, ami megadja a rá jellemző, mással össze nem téveszthető érzékszervi hatást.

Ezen kívül a fűszerek rendkívül gazdagok olyan alapvető tápanyagokban, mint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Például a petrezselyem zöldjének kiemelkedően magas C-vitamintartalma, ezért ez az ízesítésre is használt levél az egyik legjobb C-vitaminforrás is.

Bemutatkozik a köménymag

Nem is gondolnánk, hogy a köménymag szervezetünk egyik növényi orvosa lehetne. Ez a közismert és gyakran használt fűszerünk A-, C-, E- és B-vitaminok mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz.

A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják.

A népi gyógyászat szerint már napi egy teáskanálnyi köménymag elfogyasztása is kifejtheti jótékony hatását.

A köménymag többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és görcsoldó. A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az "egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, ami nélkülözhetetlen az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is hatásos lehet.

De a cikk forrásai között megtalálható egyik angol nyelvű szakcikk szerint még a cukorbetegségre is jótékonyan hat.

másik angol nyelvű cikk ugyanarról a weblapról arról számol be, hogy a köménymag még a memóriára is jó hatással van, serkenti az agyműködést.

Honnan ez a sokféle jótékony hatás?

Mint az a cikk elején is olvasható, a különböző fűszerek olyan tápanyagokban gazdag növényi részekből  (mag, levél, gyökér stb.) vannak, amik jótékonyan hatnak a régmúlt homályába vesző tapasztalatok szerint nemcsak az ízlelőbimbókra, hanem a szervezet bizonyos működéseire is. A régi, népi gyógyászat éppen ezért bizonyos fűszereket, így a köménymagot is, gyakran gyógyszerként is használta.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a különféle fűszernövényekről.  Így megtudható belőle, hogy jellemzően milyen fűszereket használ az arab, a kínai vagy más, távol-keleti konyha.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre adja meg a részletes válaszokat:

- Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

- Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

- Mik azok a fitotápanyagok?

- Miért fontosak az antioxidánsok?

- Milyen egy teljes értékű étel?

- Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

- Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

- Milyen egy igazi energiaital?

- Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

- Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?

Kattints ide, és tedd a kosaradba a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvet!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!

Ahhoz, hogy az ételeink megfűszerezésén kívül hatékonyabbat és többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!

Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!

Kattints ide, és tedd a kosaradba a napi szükséges multivitaminodat és kollagéntermékedet!

Fontos megjegyzés: se a cikk írója, se a cikket megjelentető blog, weblap üzemeltetője nem javasolja a betegségek fűszerekkel való kezelését. A betegségek kezelése kizárólag orvosi feladat.

A cikk forrásai: Köménymag, a szuperegészséges fűszer | Házipatika

Plant foods in the management of diabetes mellitus: spices as beneficial antidiabetic food adjuncts - PubMed

Cuminum cyminum extract attenuates scopolamine-induced memory loss and stress-induced urinary biochemical changes in rats: a noninvasive biochemical approach - PubMed

A cikkben levő kép a köménymagról: Pixabay.com

A cikk címképe: Matej Madar képe a Pixabay-en.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket