A zsírokról és az olajokról

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Általánosan ismert, hogy a zsírok könnyen kenhető élelmiszerek, amik taszítják a vizet. Ezek általában állati forrásból származnak, míg a hasonló tulajdonságú olajokat, inkább a növények sok olajat tartalmazó részéből, leggyakrabban a magvakból, bogyókból préselik.

A zsírok tehát szobahőmérsékleten kenhetők, míg az olajok ugyanezen a hőmérsékleten folyékonyak. Vannak olyan állati eredetű zsírok is, amelyekben a kémiai szerkezetük miatt szobahőmérsékleten is folyékonyak. Ilyen a kacsa- és a libazsír.

A zsírokra, olajokra elsősorban az optimális hormonműködés érdekében van szüksége a szervezetünknek, hiszen a hormonok egy részét koleszterinből állítja elő a szervezet, illetve a zsírok testünk szinte minden folyamatához hozzájárulnak a termékenységtől kezdve a pajzsmirigy működésén át a zsírégetésig vagy éppen az izomépítésig.

Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a zsírok, olajok fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) megfelelő felszívódása és hasznosulása miatt, illetve az epe és a máj megfelelő működéséhez. A haj-bőr-köröm egészségéhez is hozzájárulnak a zsírok és olajok.

Az ételek zsírtartalma biztosítja a jóllakottság érzését (a leptin hormon termelődésén keresztül), az ételeink ízletességét, és a zsír az, ami hosszan tartó, lassan felszívódó energiát biztosít.

Vannak olyan zsírsavak, ezek az ómega-zsírsavak, amelyek megfelelő arányban szívvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett javítják az immunrendszer működését is.

Kókuszzsír:

A kókuszzsír az egyik legkönnyebben emészthető zsír. Mivel a kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik, így vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.

A szűrt kókuszolaj stabil molekulákból áll, több mint 90%-ban telített zsírsavakból áll, ezért jól hevíthető. Nehezen oxidálódik, sokáig friss marad, és hűvös helyen még tovább eltartható anélkül, hogy megavasodna. 24 Celsius fok felett víztiszta, átlátszó olajjá válik, ez alatt pedig fehér, kemény zsír az állaga.

A szűrt kókuszolajnak a szűz kókuszolajjal szemben nincsen kókusz illata és íze, ezért konyhai felhasználásra is igen kedvelt, hiszen tökéletesen helyettesíti a különböző zsírokat (vaj, sertészsír, étolaj). Felhasználható süteményekbe, kenyérre kenve, sütéshez, főzéshez. A használata ízletesebbé varázsolhatja az ételt.

Kacsa- és libazsír:

A szárnyasok zsiradékai különösen ízletesek, élvezeti értékük nagy.

Mindkét állati zsír egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Tartalmaz ugyan telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat.

Ezekben a zsírokban az egyik legfontosabb zsírsav a linolénsav. A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja.

Hidegen sajtolt növényi olajok:

A hidegen sajtolt növényi olajok többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, ezért a fogyasztásukat különösen egészségesnek tartják.

Ezek az olajok, azonban általában nehezebben tűrik a magas hőmérsékletet, ezért ritka kivételtől eltekintve nem ajánlhatók sütésre. Ezek közül az olajok közül fontos lehet a sajtolás módja, és az, hogy az olaj szűz vagy extra szűz-e, azaz első sajtolásból származik-e az olaj.

Fontos kiemelni még azt is, hogy ezeknél az olajoknál fontos lehet az ómega-3 és ómega-6 zsírsavaknak az aránya, aminek 1:3-hoz vagy 1:5-höz kellene közelíteni az étrendünkben ideális esetben.

Ebből a szempontból a legjobb növényi olaj a lenmagolaj, repceolaj és a kendermagolaj. Fontos megjegyezni, hogy az egészségünk védelme érdekében ezek az olajok lehetőleg ne nagyüzemileg termesztett növényekből származzanak.

A zsírsavak arányát tekintve még kiemelhető az olívaolajok és a dióolaj használata is. Ez nem jelenti azt, hogy a többi hidegen sajtolt növényi olaj ne lenne hasznos, csupán azt jelenti, hogy azokból kevesebbet fogyasszunk rendszeresen. Az étrendünkben az ómega zsírsavak arányát nagyon jól tudjuk a halak rendszeres fogyasztásával is javítani. Ez főleg a lazacra, pisztrángra, makrélára és a szardíniára igaz.

A hidegen sajtolt olajokkal nagyon finom salátaöntetek készíthetők, így azokat főleg leveles salátákhoz ajánljuk.

MCT-olaj:PRÉMIUM MCT OLAJ 500 ml GAL

Az MCT-olaj olyan olaj, amelyet kizárólag közepes láncú zsírsavak alkotnak (MCT = Medium Chained Triglycerides angol kifejezésből alkotott mozaikszó).

Az általánosságban ismert olajokat és zsírokat hosszú láncú zsírsavak alkotják. Egyetlen kivétel van, a a kókuszzsír és a pálmamag zsírja, illetve a vajban található tejzsír, amelyekben a hosszú láncú zsírsavak mellett szintén van valamennyi közepes láncú zsírsav is.

A rövid és közepes láncú zsírsavak, mint amilyenek az MCT-olajban vannak, a szőlőcukorhoz hasonló gyorsasággal emésztődnek meg és szívódnak fel. További előny még, hogy az MCT-olaj zsírsavai a májban a vajsav egyik változatává alakulnak, ami elősegíti a zsírégetést, és jól hasznosítható az idegsejtek számára is.

A kókuszzsír és a pálmazsír főleg laurinsavat tartalmaz, és az agy számára hasznos tápanyagokat adó többi közepes láncú zsírsavból csak alig, ahogy a vaj sem sokat. Az MCT-olaj kb. 10-20x annyit tartalmaz ezekből a zsírsavakból, így a rendszeres fogyasztása ezért is hasznos.

BÖNGÉSSZ KEDVEDRE WEBÁRUHÁZUNKBAN TUCATNYI OLAJ ÉS ZSÍR KÖZT!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket